Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Henk Strikkers
actueel

Kleine protestmars tegen FMG-bezuinigingen op Roeterseiland

Dirk Wolthekker,
19 april 2018 - 13:58

Een groepje studenten en een enkele docent hield vanmiddag op de Roeterseilandcampus een kleine demonstratie tegen de bezuinigingen op de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG). De slogan ‘Bezet, blokkeer. Dit beleid pik ik niet meer’ bekend van de Maagdenhuisbezetting, was weer te horen.

Het ging de demonstranten, in totaal rond de vijfentwintig, om de bezuinigingen op het onderwijs bij de FMG. Volgens hen zorgen die voor een verschraling van het onderwijs. Ze willen vooral meer duidelijkheid over de plannen. ‘We demand clarity and answers!’ stond op de flyers die de demonstranten uitdeelden aan voorbijgangers en studenten die op het grasveld genoten van de zon.

De flyer die werd uitgedeeld

Meer dan 35 studenten in een werkgroep

Asva-voorzitter Tijmen de Vos, die met een aantal Asva-bestuursleden meeliep in de mars, legt uit dat de vertrouwelijkheid van de plannen het grootste probleem zijn. ‘Al drie à vier weken gebeurt er van alles op de faculteit. DIA wordt opgeheven en er worden werkgroepen afgelast.’ Hij vervolgt: ‘We horen verhalen van studenten die in een werkgroep zitten en aan hen werd verteld dat de werkgroep ophoudt te bestaan en dat ze zich moeten verdelen over andere werkgroepen. Daardoor zitten er nu soms meer dan 35 studenten in een werkgroep.’

 

In de flyer wordt bovendien gerept over een daling in het aantal college-uren bij Communicatiewetenschap met 12,5 procent; te veel standaardisering van de bachelorprogramma’s bij sociologie en het verdwijnen van keuzevakken. Afgezien van deze kritiekpunten zijn de studenten vooral boos omdat volgens hen de bezuinigingen ‘achter onze rug’ worden doorgevoerd door het faculteitsbestuur. Het bestuur bestrijdt dat overigens.

 

Teruglopende studentenaantallen

Studenten van de FMG houden al langere tijd en steeds op donderdag rond het middaguur, demonstraties tegen het beleid van de faculteit. Die moet vanwege teruglopende studentenaantallen in het verleden, nu bezuinigen. Voor het lopende boekjaar moet een bezuiniging worden gerealiseerd van 4,55 miljoen, vertelde FMG-decaan Hans Brug in een interview met Folia. Dat bedrag loopt volgend jaar op tot 5,59 miljoen om daarna af te vlakken. Vanaf 2021 staat de faculteit weer in de plus, is de planning.