Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: CNRS Images
actueel

Bijna 13 miljoen euro voor telescoop die spookachtige deeltjes meet

Marleen Hoebe,
13 april 2018 - 13:21

Wetenschappers hebben een investeringssubsidie van 12,7 miljoen euro gekregen voor een telescoop die spookachtige deeltjes, zogenoemde neutrino’s, in de Middellandse Zee meet. Verschillende UvA-onderzoekers zijn hierbij betrokken en kunnen de telescoop met behulp van het geldbedrag verder uitbouwen. Hierdoor komen ze uiteindelijk meer te weten over de eigenschappen van neutrino’s en waar ze precies vandaan komen.

Neutrino’s zijn deeltjes die onder andere geproduceerd worden in zwarte gaten in het heelal. Het zijn de lastigste deeltjes om te meten. Je kunt ze alleen detecteren in grote tanks met water of in dit geval, de zee. Daarom zijn onderzoekers bezig met het bouwen van de neutrinotelescoop KM3NeT, diep in de Middellandse Zee. Maar in zee is het niet zo makkelijk om iets te bouwen, omdat hier veel druk staat en het zoute water voor corrosieBij corrosie worden materialen aangetast door een chemische reactie. zorgt. 

Foto: Marleen Hoebe
Glazen bollen waarmee licht van neutrino-interacties wordt gemeten

Grote samenwerking
Met de miljoenen investeringssubsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kunnen de onderzoekers verder met het plaatsen van de detector in zee voor het neutrino-onderzoek en ook ander zeeonderzoek, zoals zeezoogdierenonderzoek. De onderzoekers die aan de neutrinotelescoop meewerken, komen onder andere van de UvA, het nationale instituut voor subatomaire fysica Nikhef en nog negenveertig andere universiteiten en onderzoeksinstituten uit Nederland en veertien andere landen.

 

De miljoenensubsidie is onderdeel van de Nationale Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur van de NWO. Zij investeert de komende jaren extra in belangrijke faciliteiten voor vernieuwend onderzoek. Naast deze onderwatertelescoop kon de champagne nog een keer ontkurkt worden op het Science Park: ook de ruimtelescoop Athena, waar het Anton Pannekoek Instituut voor Astronomie aan meewerkte, kreeg een subsidie van maar liefst 19 miljoen euro.