Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Albert-Jan Duin
actueel

Acta-decaan Feilzer stopt volgend jaar, UvA en VU nu al op zoek naar opvolger

Dirk Wolthekker,
12 april 2018 - 09:16

Albert Feilzer vertrekt in juni 2019 na tien jaar als decaan van Acta, de gezamenlijke tandheelkundefaculteit van UvA en VU. Toch zijn de UvA en de VU nu al bezig met de zoektocht naar een opvolger. ‘Toen ik in 2009 werd benoemd had men ook anderhalf jaar gezocht,’ zegt hij.

Feilzers tweede termijn als decaan loopt midden volgend jaar af, maar hij verwacht dat een opvolger niet zo makkelijk te vinden is. Daarom heeft hij het College van Bestuur aangeraden de zoektocht nu al in gang te zetten. ‘Toen ik in 2009 werd benoemd had men anderhalf jaar gezocht, want een tandheelkundedecaan is in Nederland, maar ook daarbuiten, lastig te vinden,’ zegt Feilzer in een toelichting op de vroege aankondiging.

 

Duo-promotie

Feilzer (1957) is een decaan van eigen kweek: hij studeerde en promoveerde aan de UvA. Hij behaalde zijn tandartsexamen in 1982 en promoveerde zeven jaar later. In zijn tijd als promovendus werden de tandheelkundefaculteiten van UvA en VU samengevoegd tot Acta.

Feilzer promoveerde op 31 augustus 1989 als eerste UvA-promovendus bij het gloednieuwe Acta

Feilzer promoveerde er op 31 augustus 1989 als eerste UvA-promovendus. Zijn vrouw promoveerde op dezelfde dag als VU-promovendus, ook bij Acta. Samen verdedigden zij hun proefschrift in de Lutherse kerk. Met haar had hij jarenlang een groepspraktijk in Amsterdam tot hij hoogleraar werd bij Acta, eerst bijzonder hoogleraar daarna als hoogleraar tandheelkundige materiaalwetenschappen. Inmiddels is hij hoogleraar algemene tandheelkunde.

 

Anderhalf jaar

‘Men ziet in deze functie graag iemand die tandarts en professorabel is en daarnaast de Nederlandse mondzorgcultuur heel goed kent, want die wijkt fundamenteel af van die in het buitenland. Hier doet men veel aan preventieve mondzorg, in het buitenland veel minder. Dat leidt tot een andere tandheelkundecultuur. Daarnaast zitten onze tandartsstoelen vol met patiënten die verzekerd zijn voor een controle, maar niet voor geavanceerde mondzorg, terwijl wij als onderzoeksinstituut natuurlijk graag geavanceerde zorg bieden in het verlengde van het geavanceerde onderzoek dat wij doen.’

‘De besturen UvA en VU willen misschien wel een vrouw als decaan, omdat de UvA momenteel geen vrouwelijke decanen heeft’

In zo’n moeilijke cultuur, heeft niet iedere bestuurder zin, zegt Feilzer. En daar komt nog iets bij, zegt hij. ‘De colleges van bestuur van UvA en VU – die er samen over beslissen – willen misschien wel een vrouw als decaan, bijvoorbeeld omdat de UvA momenteel geen vrouwelijke decanen heeft. Dat alles bij elkaar heeft ertoe geleid dat ik het advies heb gegeven nu al met de zoektocht te starten.’ Aan de kwaliteit van Acta zal het volgens hem niet liggen. ‘Acta staat op nummer vier in de QS World University Rankings by Subject en we doen mooi onderzoek binnen twee UvA-zwaartepunten.’

 

Dubbelbenoeming

Feilzer volgde zelf in 2009 toenmalig decaan Wouter Beertsen op. Diens voorganger was Robert Bausch. Alle drie waren ze van oorsprong van de UvA. Maar dit hoeft helemaal niet te betekenen dat er nu iemand van de VU zou moeten worden aangesteld. ‘Zelf kreeg ik bij mijn aanstelling als decaan gelijk ook een aanstelling aan de VU.’ Bij een dergelijke dubbelaanstelling zijn er, in dat opzicht althans, geen scheve gezichten te verwachten. 

 

Of de opvolger van Feilzer van de UvA of van de VU komt staat natuurlijk niet op voorhand vast. Ook kan er nog een decaan van elders in Nederland worden aangetrokken. De twee andere tandheelkundefaculteiten in Nederland, die in Nijmegen en Groningen, zijn echter klein en het is de vraag of zij veel potentiële bestuurders in de aanbieding hebben. Een zoektocht in het buitenland is dan ook niet uitgesloten.

 

Feilzer vertrekt overigens niet bij Acta. Hij wordt er weer hoogleraar.

Lees meer over