Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Lisa Maier
actueel

Twee studenten en een onderzoeker winnen prijzen voor toegankelijkheid

Dirk Wolthekker,
23 maart 2018 - 11:00

In de Regentessekamer van het Maagdenhuis reikte Chief Diversity Officer Anne de Graaf gistermiddag drie toegankelijkheidsprijzen uit aan drie mensen die je ‘ambassadeurs’ van diversiteit en inclusie zou kunnen noemen: Tugba Öztemir, Sterre Herstel en Chew Jern Ken.

Onder het motto ‘Werk mee aan de toegankelijkheid van de UvA’ deed het College van Bestuur enige tijd geleden een oproep aan iedere UvA’er om de toegankelijkheid te vergroten ‘zodat meer jongeren de kans krijgen een academische opleiding te volgen’. Creatieve geesten werden opgeroepen met een innovatief, uitvoerbaar, origineel en toepasbaar plan te komen om op korte termijn de toegankelijkheid van de UvA te vergroten want, zoals collegevoorzitter Geert ten Dam tijdens haar Engelstalige welkomstwoord even helder als streng zei: ‘The university should be a place for all smart and ambitious students, but it is not. There is still discrimination.’

 

Mentorschap

Vijf mensen hadden gehoor gegeven aan de UvA-oproep om met ideeën te komen en daarvan werden er drie met een prijs gehonoreerd. Voor de duidelijkheid: er was geen rangorde in de prijzen. ‘Jullie hebben alle drie de eerste prijs’, zei Anne de Graaf, voorafgaand aan de uitreiking van de prijzen. Die gingen naar socioloog en linguïst Tugba Öztemir, onderzoeker aan de UvA en docent aan de HvA, student communicatiewetenschap Chew Jern Ken en student antropologie en ontwikkelingssociologie Sterre Herstel.

‘The university should be a place for all smart and ambitious students, but it is not. There is still discrimination’

Öztemir presenteerde een idee dat ze Academic Diversity Lab 2.0 noemt, samen met het diversiteitsplatform Amsterdam United. Het is een mentorprogramma dat gericht is op diversiteit, inclusie en toegankelijkheid in het hele hoger onderwijs, steun geeft en oplossingen probeert te bieden aan mensen uit minderheidsgroepen die last hebben van microagressie, en behulpzaam wil zijn bij het vergroten van studiesucces. Studiebegeleiding en safe space-begeleiding gaan daarbij hand in hand, aldus Öztemir.

 

Ook Sterre Herstel kwam met een prijswinnend mentorplan, genaamd Got Privilege. Een plan waarin wo-en hbo-studenten met elkaar in gesprek gaan, elkaars theoretische en praktische kennis toetsen en als waardevol erkennen en op basis daarvan gezamenlijk een divers en inclusief onderwijsprogramma opzetten voor middelbare scholieren. ‘Uit je bubbel komen,’ zegt Herstel.

 

Internationals

Chew Jern Ken won een prijs met zijn idee om internationale studenten een inclusiever onderdeel van de UvA te laten zijn. Hoewel er steeds meer internationale studenten zijn, voelt een deel van hen zich buitenstaander aan de UvA. Chew Jern Ken, namens studentenpartij UvASociaal lid van het bestuur van de Centrale Studentenraad, wil dat oplossen door studieverenigingen meer te betrekken bij de opvang van en communicatie met internationale studenten en het inclusieve karakter van de UvA zodoende vergroten. Vorig jaar schreef hij daarover in Folia al een opiniebijdrage.

 

De drie winnaars kregen ieder een persoonlijke prijs van 750 euro plus een startbudget van 5.000 euro om hun idee verder uit te werken, concreet te maken en te realiseren. Hoe dat gaat en wat de vorderingen zijn is binnenkort te volgen op de speciale UvA-portal uva.nl/diversiteit, die gisteren werd gelanceerd.