Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Folia peilt: GroenLinks en D66 nek-aan-nek in stembureaus Crea

Sterre van der Hee,
21 maart 2018 - 13:28

In stembureaus 34 en 49 in cultuurcentrum Crea stemde vanochtend een meerderheid op D66 en GroenLinks. Dat blijkt uit een steeksproefsgewijze exitpoll van Folia. Naast studenten en UvA-medewerkers stemden vooral veel buurtbewoners in de stembureaus.

Tussen 9.45 en 11.45 uur stond Folia bij de uitgang van de stembureaus, die zijn ingericht in de Muziekzaal – twee dit keer, wegens de lange rijen vorig jaar. Zowel aan de linker- als rechterkant kunnen in vier hokjes stemmen worden uitgebracht. Van de 137 ondervraagden stemmen 44 mensen op GroenLinks en 43 op D66. De PvdA komt met 17 stemmen op de derde plaats, gevolgd door de Partij voor de Dieren (8) en de VVD en SP (allebei 7).

 

Naast UvA-studenten en -medewerkers brengen ook veel buurtbewoners in Crea hun stem uit. Amsterdammers kiezen vandaag ook de stadsdeelcommissies, waarvoor in het eigen stadsdeel gestemd wordt. Sommigen komen daar later achter, en besluiten bij de ingang van het stembureau twee keer te stemmen: één keer in Crea, voor de gemeenteraad en het referendum, en één keer ‘thuis’, in IJburg, Bos en Lommer of Watergraafsmeer, voor de deelcommissie.

Foto: Daniël Rommens

Bij de ingang heerst nog regelmatig twijfel: tussen GroenLinks en D66, of D66 en VVD. Aan tafeltjes in het Crea Café discussiëren enkele studenten nog driftig over de partijprogramma’s, met laptop voor de neus. ‘In het hokje hak ik wel een knoop door,’ zegt een van hen. ‘In elk geval een vrouw.’ Ook gehoord: ‘Doe jij PvdA? Nou, dan ik ook.’ Veel van de ondervraagden hebben ‘net besloten’. 

 

Crea houdt zelf ook een stempeiling: wie gestemd heeft, kan per partij een gekleurde kraal in een doosje stoppen. ‘Is dit dezelfde kleur rood als dat,’ vraagt een vrouwelijke buurtbewoner, terwijl ze de PvdA- en ChristenUnie-kralen vergelijkt. ‘Ze gaan toch niet denken dat wij op de ChristenUnie hebben gestemd.’ Een ander veinst meerdere kralen aan de stembus te ‘doneren’. ‘Een beetje helpen.’

 

Crea maakt de uitslag van de kralenstemming aan het eind van de dag bekend op haar Facebookpagina.

Lees meer over