Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Teska Overbeeke (UvA)
actueel

Duurzaamheid groot thema bij gesprekken over universitaire visie

Dirk Wolthekker,
20 maart 2018 - 13:16

De UvA is druk bezig met een herijking van het Instellingsplan 2015-2020, de strategie en visie van de universiteit. Vanuit de hele academische gemeenschap is de afgelopen tijd input gevraagd op besloten bijeenkomsten. Gisterenmiddag vond in Crea een openbaar gesprek plaats. ‘Op het gebied van duurzaamheid lopen we als UvA niet echt voorop.’

Duurzaam, divers, deelmobiliteit, Deutsche bank. Zo maar een paar termen die voorbij kwamen tijdens een openbaar gesprek gistermiddag over de tussentijdse herijking van het Instellingsplan 2015-2020 van de UvA, getiteld Grenzeloos nieuwsgierig. De UvA formuleert elke vijf jaar een door de wetgever verplicht gesteld Instellingsplan (IP), waarin de universiteit aangeeft wat haar visie, plannen, focus en thema’s zijn voor de komende jaren. Het lopende IP is opgesteld in 2014. Sindsdien is er veel gebeurd. Er is zelfs zo veel gebeurd – de Bungehuis- en Maagdenhuisbezetting, een nieuw college van bestuur, veel nieuwe decanen, een enorme toeloop van internationals – dat er meer aanleiding voor een herijking lijkt dan ooit.

Foto: Haagse Hogeschool
Jan Lintsen

Er waren rond de vijftien mensen afgekomen op de openbare tafelgesprekken in de Muziekzaal van Crea. Veel waren het niet, maar dat was misschien ook omdat er al heel veel andere besloten gesprekken zijn geweest over de review van het IP. Bestuurders Geert ten Dam, Karen Maex, Jan Lintsen en projectleider Arne Brentjes waren er, evenals een aantal andere stafleden aangevuld met enige studenten.

 

Deutsche Bank

Duurzaamheid was een thema dat op elk van de drie discussietafels aan de orde kwam en misschien was dat maar goed ook, want bestuurslid Jan Lintsen liet weten dat hem nu al is opgevallen dat duurzaamheid tot nu toe geen groot thema is op de UvA. ‘Op het gebied van duurzaamheid lopen we als UvA niet echt voorop.’ Dat komt volgens hem misschien ook omdat iedereen een beetje verantwoordelijk is voor het thema, maar niemand eindverantwoordelijk. ‘Misschien een stafdirecteur duurzaamheid?’

 

Een van de andere deelnemers zei dat verduurzaming ook een thema in de curricula moet worden en ook in de UvA-organisatie consequenties moet hebben. ‘Waarom doet de UvA nog zaken met Deutsche Bank terwijl die niet bekend staat om zijn duurzaamheid?’ Het green office moet in elk geval ‘meeschrijven’ bij de herijking van het IP en bij het nieuwe IP 2020-2025, dat volgend jaar in de steigers wordt gezet, was de consensus.

 

(Lees verder onder de foto)

Foto: Folia
Bestuurders, medewerkers en studenten in gesprek in Crea gisterenmiddag

Als we het toch over duurzaamheid hebben: misschien moet er in samenwerking met de gemeente dan ook maar iets worden gedaan aan de duurzame bereikbaarheid van de UvA. ‘Misschien moeten we denken aan een plan voor duurzame deelmobiliteit en/of deelfietsen,’ opperde een van de deelnemers aan de discussie.

De UvA gaat inmiddels ook naar de Baarsjes en Zuidoost om studenten te bewegen een studie te kiezen aan de UvA

Diversiteit en interdisciplinariteit

Diversiteit staat sinds een paar jaar hoog op de agenda van de UvA, maar in het lopende IP is er niets over te vinden en dat moet anders. ‘In de werving van onze studenten moeten we daar echt iets mee doen,’ zei Lintsen. Zo gaat de UvA inmiddels ook naar de Baarsjes en naar Zuidoost om studenten (van niet-westerse komaf) te bewegen een studie te kiezen aan de UvA. Ook moet er nu en in de naaste toekomst meer aandacht komen voor schakelonderwijs (een tussenjaar voor studenten die stapelen van hbo van wo). Die vorm van onderwijs biedt de UvA wel aan, maar het is voor studenten heel duur om die te volgen, waardoor er relatief weinig studenten aan deelnemen. Juist studenten uit milieus waarin studeren aan de universiteit niet gewoon is, kunnen door stapelen ver komen.

 

Er moet ook nog meer worden geïnvesteerd in interdisciplinariteit en het afschaffen van ‘muren’ tussen de faculteiten, werd geopperd. Een van de deelnemers aan het debat was een oud-promovendus die tijdens zijn promotietraject aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid tegen hoge facultaire muren was aangelopen als het ging om het volgen van onderwijs of het zoeken van begeleiding op een andere faculteit. Waar interdisciplinariteit in het onderwijs steeds beter gaat, gaan dergelijke praktische zaken in het onderzoek kennelijk nog niet altijd van een leien dakje.

 

Onderzoekpodcast

Een interessante bijdrage kwam van twee medewerkers van Facility Services, die meer aandacht vroegen voor een nieuwe manier van onderzoekvalorisatie, namelijk door middel van podcasts. Het reële argument: veel onderzoek verdwijnt in lades dan wel ‘in boeken’ die door te weinig mensen worden lezen. Luisteren in plaats van lezen, is daarom het parool. De medewerkers zijn begonnen met een podcast-pilot om onderzoek online via audio het internet op te slingeren. Leuk voor wie ’s morgens in de auto naar zijn werk rijdt, of op de fiets - als het duurzamer moet.