Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Henk Thomas (Folia)
actueel

Historicus en oprichter Duitsland Instituut Maarten Brands overleden

Henk Strikkers,
15 maart 2018 - 13:11

Maarten Brands, emeritus-hoogleraar nieuwe geschiedenis aan de UvA en oprichter van het Duitsland instituut, is op maandag 12 maart 2018 overleden. Dat heeft het Duitsland Instituut bekend gemaakt op haar site.

Maarten Cornelis Brands werd op 12 oktober 1933 geboren in de gemeente Haarlemmermeer. In 1965 promoveerde hij in de geschiedenis aan de toenmalige gemeentelijke universiteit, de voorloper van de UvA, op een proefschrift over historisme als ideologie.

 

Vijf jaar later werd hij benoemd tot hoogleraar aan de UvA. Hij bleef dat 28 jaar, tot zijn emeritaat in 1998. Twee jaar voor zijn afscheid richtte hij de Stichting Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA) op. Hij bleef tot vier jaar na zijn afscheid van de universiteit directeur van het DIA.

 

Naast zijn hoogleraarschap bekleedde Brands onder meer functies bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en bij de Stichting Praemium Erasmianum. Bovendien mengde hij zich vaak in het politieke debat. Zo verweet hij Nederland een gebrek aan zelfreflectie, en sprak hij over Nederland als ‘een van de meest verwende naties ter wereld’. Na zijn emeritaat werd hij onderscheiden met het Kruis van Verdienste eerste klas in de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland.

 

Kritische academicus

Het DIA schrijft in een in memoriam op zijn site dat het Brands herinnert als ‘een zeer kritische academicus en bevlogen hoogleraar. Hij zag het als zijn taak te strijden tegen stereotypen, de waan van de dag en politieke modes.’

 

Maarten Brands werd 84 jaar oud.