Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

Nereus heerst weer bij eigen Heineken Roeivierkamp

Sebastiaan van de Water,
12 maart 2018 - 08:58

De rivier de Amstel vormde dit weekend het strijdtoneel van de Heineken Roeivierkamp. 45 jaar na de allereerste editie is de H4K, georganiseerd door de Amsterdamsche Studenten Roeivereniging Nereus, is dat nog altijd een fascinerende regatta, vooral als je de raceradio volgt.

Ontsnappen is niet mogelijk. Waar je ook staat in of rond het oude houten clubhuis van Nereus langs de Amstel, overal hoor je ze uit de speakers schallen: de Razende Reporters. De vaste verslaggevers van het evenement, die onder begeleiding van de klassieke NOS Radio Tour de France tune uren vol lullen over langsvarende roeiboten.


Eenvoudig is dat niet. De H4K bestaat niet uit één overzichtelijke race, maar uit een matrix van 148 afzonderlijke races. Alle deelnemers uit alle 37 bootcategorieën moeten vier verschillende afstandenDe 250, 750, 2500 en 5000 meter, om precies te zijn af leggen. Alleen wie zowel goed is op de korte als de lange afstand maakt kans op eindwinst.

 

Italianen met een beetje hulp
Sterk concept, maar de laatste jaren is de H4K een beetje verworden tot een Nereus-parade. Op het allerhoogste niveau, dat van de Oude Achten, is Nereus zelfs zo dominant, dat de buitenlandse concurrentie dit jaar hulp kreeg aangeboden. Zo werd de ingevlogen Italiaanse ploeg Gruppo Nautico Fiamme Gialle over de Amstel geleid door stuurman Peter Wiersum (33), winnaar van Olympisch brons met de Holland Acht.

‘De Italianen hebben hier zo te zien meer quattro stagioni-kazen van gegeten!’

Het maakt dit weekend weinig verschil. Op dag één van de H4K zet de Oude Acht van Nereus, met daarin UvA-student Russisch Nelson Ritsema (23), gewoon weer onklopbare tijden neer.


Gelukkig staan de Razende Reporters zondag klaar om de spanning kunstmatig op te krikken. Tijdens de 5.000 meter verrijken ze hun liveverslag met woordenbrouwsels als:


‘Nereus is terrein aan het verliezen op de Italianen! Gaat golden boy Freki Vidi Vici dit nog goed maken? Nee! Nereus rust te veel op haar lauweren! Die lauweren moet je juist opvreten, want er zitten mentale pepmiddelen in die lauweren! De Italianen hebben hier zo te zien meer quattro stagioni-kazen van gegeten!’

UvA-student Jan Boon viert zijn zege

Een paar minuten later glijdt de Oude Acht van Nereus gewoon weer triomferend over de finish, in een veel betere tijd dan de Italianen. Uiteindelijk zou de Oude Acht zelfs, evenals de dames acht en de lichte mannen van Nereus, álle vier de afstanden winnen.

 

Eerstejaars verrassen

Dat geldt niet voor de eerstejaars zwaar van Nereus. Van hen werd voor de H4K niet veel verwacht. ‘Drie weken geleden eindigden we nog tiende bij de winterwedstrijden in Delft,’ vertelt Jan Boon (20), UvA-student Geneeskunde. ‘Dit weekend wilden we laten zien wat we echt in huis hebben. Onze coach hamerde erop dat we arroganter moeten zijn.’


Prompt winnen Boon en zijn mannen de eerste afstand. En de tweede. En de vierde. En dus grijpen ook zij in hun categorie de eindwinst. ‘Dit is voor ons pas het begin. We willen dit seizoen álles winnen,’ blikt Boon vooruit. Je kunt het inderdaad arrogant noemen, maar het getuigt vooral van een topsportwaardige mentaliteit. Of zoals sommige wijsgeren plegen te zeggen: ‘lauweren moet je opvreten, daar zitten mentale pepmiddelen in.’

Lees meer over