Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens
actueel

Aantal internationals in hoger onderwijs groeit naar 122.000

Sterre van der Hee,
8 maart 2018 - 15:07

In het collegejaar 2017/2018 staan er 122.000 internationale studenten inschreven bij Nederlandse hogescholen en universiteiten: het hoogste aantal ooit gemeten. Dat stelt de onafhankelijke organisatie Nuffic, die zich richt op onderwijsinternationalisering.

De groep internationals telt 162 nationaliteiten en beslaat gemiddeld 12,2 procent van de Nederlandse studentenpopulatie, schrijft onderwijsorganisatie Nuffic in een rapport. Van de 122.000 internationale studenten komen bijna 90.000 voor een volledige studie. De rest is hier voor een korter verblijf: denk aan uitwisselingen, stages of onderzoeksperiodes. Naast deze groep telt Nederland ook bijna 5.000 buitenlandse PhD’ers.

 

Het aantal internationals groeit mee met de studentenpopulatie, stelt Nuffic: vorig jaar telde de organisatie nog 112.000 internationale studenten. Populair zijn kunst-, business an managementopleidingen op hogescholen, university colleges en masteropleidingen in de richting business en techniek.

‘We zien nu te vaak voorbeelden van opleidingen waarbij Nederlandse studenten opeens met internationals moeten concurreren’

Maastricht University heeft het hoogste aantal internationale studenten (9.621), gevolgd door de Rijksuniversiteit Groningen (6.290) en de Universiteit van Amsterdam (5.916). Van de steden telt Amsterdam het hoogste aantal internationale studenten (12.200), maar zij beslaan slechts 11 procent van de studentenpopulatie in de stad. In Maastricht komt 58 procent van de studenten uit het buitenland. Op hogescholen zijn kunst-, business- en managementopleidingen populair.

 

Maex: there are limits to growth

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zegt bezorgd te zijn. ‘We roepen de universiteiten op om een pas op de plaats te maken en hun strategie te doordenken,’ stelt de bond. Opleidingen zouden alleen onder strikte voorwaarden in het Engels aangeboden moeten worden, vindt voorzitter Tariq Sewbaransingh. ‘We zien nu te vaak voorbeelden van opleidingen waarbij de kwaliteit van colleges achteruit gaat of Nederlandse studenten opeens met internationals moeten concurreren voor een plek bij de vervolgopleiding.’

 

Rector magnificus Karen Maex vroeg de minister van Onderwijs in haar jaarlijkse, Engelstalige diesrede om instrumenten om de instroom van internationale studenten gecontroleerd te laten verlopen. Ze noemde het ‘een goede zaak’ dat steeds meer internationals de weg naar de UvA vinden, maar geen doel op zich. Als doel noemde ze wel ‘to provide a stimulating student experience, as well as an international perspective.’ Maar, zei ze ook: ‘There are limits to growth.’

 

Verder zei Maex dat de UvA moet streven naar een balans tussen Nederlandstalige opleidingen met een Engelse ‘touch’ en Engelstalige opleidingen. De UvA wil niet ‘zomaar’ overstappen naar het Engels: de toegankelijkheid en de kwaliteit van het onderwijs moeten gewaarborgd blijven, zei ze. Bovendien wil Maex ‘de waarde van het Nederlands als onderwijstaal’ meewegen.

 

Lees hier het gehele rapport (Engelstalig).