Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Studentenpartij De Vrije Student wil 24/7-bewaking Maagdenhuis

Dirk Wolthekker,
8 maart 2018 - 11:32

Studentenpartij De Vrije Student (DVS) heeft een brandbrief gestuurd aan collegevoorzitter Geert ten Dam en aan waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen met het verzoek over te gaan op 24-uursbewaking van het Maagdenhuis. De partij zegt ‘hardnekkige geruchten’ te hebben opgevangen dat het pand opnieuw zal worden bezet door actievoerende studenten.

In de brief refereert de partij aan incidenten van de afgelopen weken, waarbij het College van Bestuur van de UvA werd verweten veel te weinig te doen aan de verdere democratisering van de UvA, zoals dat werd geëist tijdens de Maagdenhuisbezetting van 2015. Zo werd door actievoerende studenten onlangs de deur van het Maagdenhuis beklad met een donkerrood vierkant, het logo van actiegroep De Nieuwe Universiteit. En vorige week hief studentenpartij De Decentralen, voortgekomen uit de actievoerende studenten uit 2015, zichzelf op.

 

In een boze en verbitterde brief schoven ze de schuld van de opheffing in de schoenen van Ten Dam die veel te weinig zou hebben gedaan aan de democratisering van de UvA waardoor de partij schreef geen andere keus te hebben dan zichzelf maar op te heffen. De partij liet in de brief wel weten te verwachten ‘dat de poorten van het Maagdenhuis snel weer worden opengebeukt’.

 

Grote onderwijslocaties

Dit dreigement van De Decentralen werd door Ten Dam opgevat als ‘oproep tot geweld’. De Vrije Student sluit zich daarbij aan en wil daarom 24/7-bewaking van het pand. ‘Wij roepen de UvA en de gemeente Amsterdam op om direct te handelen. Het Maagdenhuis en grote UvA-onderwijslocaties moeten dag en nacht worden beveiligd. Mocht het tot een bezetting komen dan is directe ontruiming noodzakelijk. Het scenario van 2015, waarbij een kleine groep voor schade zorgt en de rekening naar de studenten gaat, mag zich niet herhalen. Het UvA-bestuur en de gemeente moeten daarom direct ingrijpen.’

 

Het is overigens de vraag wat de gemeente aan de bewaking zou kunnen doen: het Maagdenhuis en de onderwijslocaties zijn van de UvA en die moet zelf voor bewaking zorgen. De gemeente grijpt pas in als de openbare orde in het geding is.

 

Cameratoezicht

In de centrale studentenraad van de UvA hebben twee leden van DVS een direct mandaat. Zij staan achter de brief, die is ondertekend door 'De Vrije Student'. Overigens worden UvA-locaties nu al (fysiek of op afstand) 24/7 beveiligd, maar dat kan veel beter, zegt Jori Faber, UvA-alumnus en landelijk campagneleider van DVS. ‘Ik zou zeggen: meer beveiligers in het Maagdenhuis en een camera boven de ingang, zodat direct actie kan worden ondernomen bij een poging de deur te forceren.’

 

Overigens zetelt het College van Bestuur sinds december 2016 niet meer in het Maagdenhuis, maar op de Roeterseilandcampus. De Vrije Student wil onder meer daarom dat de 24-uursbewaking ook geldt voor de grote onderwijslocaties. Chief Risk & Security Officer van de UvA Peter Wurtz wil niet op de brief ingaan en verwijst naar de woordvoerder van het College van Bestuur. Die heeft laten weten op korte termijn met een reactie te komen.