Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sterre van der Hee
actueel

Jongerenclubs voeren actie tegen verkeersdrukte met Silent Disco

Sterre van der Hee,
1 maart 2018 - 17:09

Studentenvakbond Asva, jongerenorganisatie JMA van Milieudefensie en een aantal politieke jongerenorganisaties hielden donderdagmiddag een Silent Disco-actie aan de Roetersstraat – in de kou. De jongeren eisen ondere andere meer ruimte voor de fiets in de stad.

De organisaties begonnen de actie om 16.00 uur voor koffietent Bagels & Beans aan de Roetersstraat 2a. Daar deelden ze koptelefoons uit en verspreidden ze flyers met de tekst ‘Meer ruimte voor de fiets’. Wie het te koud kreeg, kon bij de koek-en-zopie-stand terecht voor warme chocolademelk, of kon zich warm fietsen op een van de geïmproviseerde hometrainers. 

 

Mobiliteitsmanifest

De actie, die tientallen mensen trok, is een vervolg op het Amsterdamse Mobiliteitsmanifest dat alle politieke jongerenorganisaties in Amsterdam deze zomer ondertekenden. In het manifest pleitten ze voor minder drukte en een betere bereikbaarheid in de stad: zo zou het stadsdeel Centrum ‘autoluw’ moeten worden, moeten er meer fietsrekken komen en moeten fietsers meer ruimte krijgen.

Foto: Sterre van der Hee

Daarnaast willen de partijen een fietsdeelsysteem met stallingsplaatsen in de hele stad, een uitbreiding van het nachtnet (waarbij het openbaar vervoer volgens regulier tarief moet rijden), en een verbeterde ov-verbinding met omliggende plaatsen van Amsterdam. Ook moet de CO2-uitstoot verminderd worden, vonden ze: onder meer door touringcars van buiten de stad uit de binnenstad te weren, op meer plekken de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in te voeren en de gemeentelijke voertuigen emissievrij te laten rijden. 

 

Vier lagen kleding

De organisaties willen nu met een ‘klein feestje’ aandacht vragen voor het verkeersprobleem, zei Asva-voorzitter Tijmen de Vos, die flyers uitdeelde en meedanste bij de koek-en-zopie. ‘Het is een leuke manier om de straat te gebruiken.’ En die kou? ‘Ik had al vier lagen kleding aangetrokken.’