Foto: Monique Kooijmans
actueel

UvA blijft grootste universiteit van Nederland

Henk Strikkers,
28 februari 2018 - 06:00

De UvA is voor het vijfde jaar op rij de universiteit met de meeste ingeschreven studenten. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Universiteiten. Met name Engelstalige opleidingen zorgen voor groei.

Uit de zogenoemde 1-oktobercijfers, die deze maand bekend werden gemaakt, blijkt dat zowel het aantal masterstudenten als bachelorstudenten aan de UvA is gestegen. Het aantal bachelorstudenten steeg met 6,7 procent naar 20.691 en het aantal masterstudenten groeide met 2,7 procent naar 11.940.

 

Engelstalige studies

De groei van de UvA zit dus met name in het aantal bachelorstudenten en dat wordt vooral veroorzaakt door de groei bij Engelstalige opleidingen. Zo zorgt de invoering van twee Engelstalige bachelors bij de Faculteit Economie & Bedrijfskunde voor een toename van 21 procent van het aantal bachelorstudenten bij die faculteit.

 

Op de bètafaculteit zijn het juist vooral masterstudenten die de groei van het aantal ingeschreven studenten veroorzaken. Het aantal masterstudenten neemt daar met 11,6 procent toe en bij Artificial Intelligence is die groei zelfs 51 procent.

 

Economie & Bedrijfskunde het grootst

Hoewel de opleiding geen nieuwe eerstejaars meer werftDe studie is vorig jaar opgesplitst in twee Engelstalige bachelors: Business Administration en Economics & Business Economics., blijft Economie & Bedrijfskunde met 1.508 studenten de grootste bachelorstudie van de UvA. Daarachter volgen de bachelors rechtsgeleerdheid (1.465 studenten), geneeskunde (1.251 studenten) en psychologie (1.208 studenten).

De kleinste UvA-studies zijn de lerarenopleidingen Arabisch, godsdienst & levensbeschouwing en Russisch

Privé-onderwijs

Op een grote universiteit blijven echter ook kleine studies. Die concentreren zich vooral bij Geesteswetenschappen en bij Maatschappij- en Gedragswetenschappen. Op die laatste faculteit zijn kleine groepen bij de academische lerarenopleidingen gebruikelijk. De kleinste zijn de lerarenopleidingen Arabisch (3 studenten), godsdienst & levensbeschouwing en Russisch (beide 1 student).

 

Bij de Faculteit der Geesteswetenschappen zijn de bachelor Nieuwgriekse Taal & Cultuur (10 studenten) en de onderzoeksmaster Neerlandistiek (8 studenten) het kleinst.

 

1 oktober

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gebruikt 1 oktober als peildatum voor het daadwerkelijk aantal studenten dat opleidingen hebben. In de maanden daarna gaat DUO deze cijfers controleren, waardoor ze meestal in februari beschikbaar zijn. Studenten die in de periode tussen 1 oktober en februari zijn gestopt met hun studie of zijn geswitcht worden in deze cijfers dus meegenomen bij de studie waarop ze op 1 oktober actief waren.

Lees meer over