Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Aart-Jan Venema
actueel

UvA-promovendi: tevreden, maar internationals hebben moeite

Dirk Wolthekker,
21 februari 2018 - 13:01

Grote tevredenheid onder promovendi over begeleiding bij hun onderzoek, maar gelijktijdig ontevredenheid onder internationals over de ‘landing’ aan de UvA. Ook hebben nog steeds veel promovendi last van depressies. Dit komt naar voren uit het jaarlijkse promovendionderzoek door de Centrale Promovendiraad van de UvA. 

Het promovendionderzoek werd gehouden onder alle promovendi van de UvA, behalve die van het AMC. Ongeveer 520 promovendi, een derde van het totaal van 1.600, vulde de enquête in. Zij zijn overwegend tevreden over de begeleiding die ze krijgen van promotor(en) en copromotor(en): tachtig procent zegt daarover tevreden te zijn. Driekwart van de ondervraagde promovendi verwacht het promotieonderzoek binnen de beschikbare tijd te kunnen afronden. Degenen die dat niet verwachten, noemen als oorzaken vooral de omvang van hun onderzoeksproject en praktische tegenslagen.

 

BKO ‘light’

Zeven van de tien deelnemers aan de enquête hebben onderwijstaken, vooral bestaande uit het geven van college en het begeleiden van scripties. Ongeveer een derde van de ondervraagde promovendi twijfelt of men daarvoor voldoende is toegerust. Meer dan de helft van de promovendi geeft dan ook aan interesse te hebben in het behalen van de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO). Dit certificaat heeft betrekking op de kwaliteiten waarover een medewerker minimaal moet beschikken om op het niveau van universitair docent te kunnen functioneren.

‘De helft van de internationals heeft moeilijkheden ondervonden rondom aankomst en verblijf’

Niet op alle faculteiten wordt een volledig BKO aangeboden aan promovendi. Een aantal faculteiten heeft daarvoor een alternatief ontwikkeld, bijvoorbeeld didactiekcursussen, een training onderwijsvaardigheden of een verkort BKO (een BKO-‘light’).

 

‘Wij adviseren een BKO-light beschikbaar te maken voor alle promovendi, want op dit moment wordt de BKO of een verkorte versie niet bij alle faculteiten standaard aangeboden,’ zegt Sarah Eskens, voorzitter van de Centrale Promovendiraad. Rector magnificus Karen Maex heeft al aangegeven hier niet onwelwillend tegenover te staan. Maex: ‘Daar gaan we naar kijken. Ik wil hierin ook graag transferable skills meenemen, aangezien veel van onze promovendi hun loopbaan buiten de universiteit voortzetten.’

 

Soft landing

De sterke internationalisering van de UvA is ook terug te vinden in de promovendipopulatie. Vorig jaar werd om die reden voorgesteld om de zorg en opvang van internationals te verbeteren. Maar deze zogenoemde ‘soft landing’ moet nog van de grond komen. Althans: een groot deel van de ondervraagde promovendi ervaart het tegenovergestelde. Zo heeft de helft van de internationale promovendi moeilijkheden ondervonden rondom aankomst en verblijf aan de UvA. Daarbij gaat het om huisvesting, taal, gezondheidszorg en sociale contacten. Het zijn lastig oplosbare moeilijkheden, zo blijkt al jaren. Bij het verbeteren van de huisvesting is de UvA erg afhankelijk van de gemeente en woningbouwverenigingen en Nederlandse studenten en promovendi blijven graag in hun Nederlandse coconnetje, wat het voor internationals niet per se gemakkelijk maakt sociale contacten op te doen.

 

Zorgplan

In samenwerking met de Commissie Functiebeperking, Chronische ziekte en Arbeidsbeperking (FCA) van de UvA waren in de enquête ook vragen opgenomen over de psychische en mentale gezondheid van promovendi. Daarbij gaf vijftien procent van de respondenten aan te lijden aan een psychische of mentale aandoening die de werkprestaties beïnvloedt. Van deze groep geeft bijna een derde aan dat het gaat om een depressie. Ook worden zaken als stress en angst veel genoemd.

 

Deze kwestie, die al eerder werd gesignaleerd, is inmiddels tot op het hoogste UvA-niveau doorgedrongen. Rector Maex heeft aangegeven psychische problemen ‘breed bespreekbaar’ te willen maken en ook concrete maatregelen te nemen. Die zijn inmiddels in gang gezet: er komt een Zorgplan voor studenten en promovendi. Maex: ‘Dit plan bestaat uit verschillende initiatieven, gericht op bewustwording, informatievoorziening en het versterken van de begeleiding van studenten en promovendi met gezondheidsproblemen.’

 

Volgende week op deze site: een interview met hoogleraar ontwikkelingspsychologie Reinout Wiers, die bezig is met de ontwikkeling van een zorgplan voor promovendi en studenten.