Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Privé-archief
actueel

Met deze route en tips heb je een geslaagde avond op Stukafest

Marleen Hoebe,
16 februari 2018 - 12:04

Woensdagavond 21 februari vindt de elfde editie van Stukafest Amsterdam plaats. Bij dit studentenkamerfestival zit je tussen de studieboeken, kratjes bier en kledingkasten op een studentenbed of bank te kijken naar een bijzondere act. ‘Verwacht geen Carré, maar ook zeker geen straatmuzikant. Hier treden talenten op die later op grote festivals komen te staan.’

Folia sprak met drie bestuursleden van Stukafest: voorzitter Karlijn Limpens (24, net afgestudeerd in bèta-gamma), penningmeester Lisanne Beute (22, net afgestudeerd in International Fashion & Branding) en programmeur Martijn Munk (22, muziekwetenschap). Wij vroegen welke route ze woensdagavond aanraden. Voor die route geven wij twee tickets weg en nog wat tips om je avond vlekkeloos te laten verlopen.

 

Tijdens Stukafest kun je drie verschillende optredens bezoeken. Hierbij moet je denken aan muziek, film, theater en dans. Elke ronde duurt een half uur, waarna je een half uur de tijd hebt om je naar de volgende studentenkamer te verplaatsen. Een fiets is dan geen overbodige luxe. Het festival wordt volgens Karlijn afgesloten met ‘de kers op de taart’, namelijk het eindfeest in de Sugarfactory.

Foto: Privé-archief
Het bestuur van Stukafest Amsterdam 2018. v.l.n.r.: Eline Feenstra, Jonne Kramer, Karlijn Limpens, Lisanne Beute, Martijn Munk

Gevarieerde festivalroute

De rondes die de bestuursleden aanbevelen bestaan uit muziek, theater en film. ‘Doordat dit verschillende stromingen binnen de kunst zijn, krijgen mensen echt een goed beeld van Stukafest,’ geeft programmeur Martijn aan. De route start op de Nieuwe Looiersstraat met actrice Anastasiia Liubchenko. Zij heeft het in haar theatervoorstelling over de toekomst waarin we waarschijnlijk geen drinkwater hebben. Martijn en Karlijn zagen haar tijdens het Wilhelmina Huiskamerfestival. Karlijn zegt met een lach: ‘Dit is heel absurdistisch, maar erg komisch.’ Martijn voegt hier aan toe: ‘Het is leuk omdat Anastasiia gespecialiseerd is in mime. Verder laat ze je echt nadenken.’

 

De tweede stop is in kenniscentrum Boekmanstichting. ‘De Balie vertoont twee hele vette films van ieder een kwartier,’ zegt Martijn. ‘De regisseurs van de film zijn erbij, dus je kunt na afloop vragen stellen,’ vult Karlijn aan.

 

Tijdens de laatste ronde kun je luisteren naar de melancholische popmuziek van The Visual. ‘Deze band heeft meegedaan aan de popronde, een reizend muziekfestival in Nederland dat erg belangrijk is voor de ontwikkeling van artiesten,’ vertelt Martijn. ‘Neem dan nog na de rondes een kijkje op het eindfeest,’ raadt Lisanne aan.

A: Anastasiia Liubchenko B: De Balie Cinema C: The Visual D: Het eindfeest

'Ga open minded de avond in'

Be prepared

De drie organisatoren hebben nog andere tips voor een geslaagde Stukafest-avond. ‘Be prepared, zoek goed van tevoren uit hoe je moet fietsen,’ geeft Lisanne als advies. ‘Je kunt beter niet te laat bij een kamer komen, want dan verstoor je de hele voorstelling. De Oosterdoksdraaibrug is nu bijvoorbeeld afgesloten, waardoor sommige mensen langer moeten fietsen. Daar krijgen ze nog een bericht over.’ ‘Vergeet niet je fietsbanden op te pompen en een warme trui aan te trekken,’ vervolgt Martijn. ‘Je moet niet de gracht in fietsen, maar verder kan er niet echt wat fout gaan als je rekening houdt met degene die zijn kamer beschikbaar stelt,’ bespreekt Martijn.

 

Alle drie zijn ze het erover eens dat je bij Stukafest kunt genieten van bijzondere kwaliteitsvolle optredens die je niet snel tegenkomt in een intieme setting. ‘Het is die combi die het festival zo leuk maakt,’ legt Karlijn uit. ‘Je moet geen Carré verwachten en toch ook geen straatmuzikant,’ vertelt Martijn. ‘De artiesten die op Stukafest komen, zijn later te zien op grote festivals, zoals Down The Rabbit Hole.’ ‘Zo trad singer/songwriter Tamino vorig jaar op bij Stukafest,’ geeft Lisanne als voorbeeld. ‘Laat je dus verrassen! Ga open minded de avond in.’

 

Via onze Facebookpagina geven we twee kaartjes weg voor de Stukafest-route die hierboven beschreven staat. Mocht je deze helaas niet bemachtigen, dan kun je altijd nog op de website van Stukafest Amsterdam tickets kopen. Om goed op de hoogte te blijven van het nieuws over het festival, volg je de Facebook en Instagram-accounts van Stukafest.