Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

'Ondernemerslab' Venture Lab Humanities voor vier jaar verlengd

Dirk Wolthekker,
6 februari 2018 - 16:20

Deze week is het Venture Lab Humanities weer van start gegaan: het ‘laboratorium’ waar studenten, medewerkers en alumni gratis ‘les’ krijgen in ondernemerschap in de geesteswetenschappen. Wat  begon als pilot is nu verlengd met vier jaar.

En dat is misschien juist het grote voordeel van de geesteswetenschappers ten opzichte van veel andere wetenschappers. ‘Wij communiceren, filosoferen, gaan naar buiten, verkennen grenzen,’ zegt Jonneke Bekkenkamp, docent religie & literatuur en hoofd van het Venture Lab Humanities. ‘De bèta's zijn in de beeldvorming wat "autistischer" dan de alfa's, maar we zoeken natuurlijk graag samenwerking met de bèta's.’ Wat op 2 november 2016 als experiment door rector magnificus Karen Maex werd gelanceerd, is nu met vier jaar verlengd. Wegens succes geprolongeerd, heet dat.

 

Buiten de wetenschap

‘Ondernemen is te lang te veel het domein geweest van de bèta’s en van de economen. Nu is het tijd ook de blik van de geesteswetenschappen in te brengen door hen ook de kans te geven ondernemerschap en ondernemerszin te ontwikkelen,’ zei Maex in het toen net ingerichte Venture Lab Humanities in het ronde gebouw op het Binnengasthuisterrein. Het succes is ook andere (buitenlandse) universiteiten opgevallen. Ook elders worden studenten, medewerkers en alumni – die steeds meer buiten de wetenschap (moeten) werken omdat er binnen de wetenschap geen plek voor hen is – aangespoord om de weg van het ondernemerschap te kiezen.

‘Ondernemen is te lang het domein geweest van de bèta’s en van de economen’

Limerick

Deze week is een delegatie van de Ierse University of Limerick op bezoek om het kunstje van Bekkenkamp af te kijken. ‘Het blijkt in de praktijk nog niet zo gemakkelijk voor veel universiteiten om specifiek voor de geesteswetenschappen een Venture Lab in te richten. Bij mijn weten zijn wij aan de UvA de eerste en tot nu toe de enige.’ Misschien dat de traditionele handelsgeest van de Nederlanders daarbij een rol speelt. ‘Maar je moet er gewoon aan beginnen,’ raadt Bekkenkamp de Ieren aan. 'En houd er rekening mee dat het niet zomaar aanslaat. Het kan tien tot vijftien jaar duren voordat je succes hebt,' voegt directeur bedrijfsvoering Gerard Nijsten eraan toe.

 

Gisteren ging het Venture Lab Humanities van start met een college van historica Miriam Prenger, getiteld The history of creativity, innovation and entrepreneurship, over hoe je als historicus je historische kennis te gelde kunt maken. Want ja, voor de meeste historici is geen baan op de universiteit weggelegd.