Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Swimmerguy269 (cc, via Wikimedia Commons)
actueel

Bijzondere Collecties en APM worden samen ‘Het Allard Pierson’

Dirk Wolthekker,
31 januari 2018 - 14:52

De afdeling Bijzondere Collecties en het Allard Pierson Museum worden volgend jaar samengevoegd tot ‘Het Allard Pierson’. Daartoe gaan de panden aan de Oude Turfmarkt op de schop en wordt onderzocht of er een museumrestaurant kan komen.

‘Het Allard Pierson’ is de nieuwe gezamenlijke merknaam van de afdeling Bijzondere Collecties en het Allard Pierson Museum (APM) van de UvA. De divisie Erfgoed van de UvA, waar beide eenheden onder vallen, heeft dat in samenspraak met de directie van de UB besloten. Het bestaande merk ‘Bijzondere Collecties’ bleek lastig in de markt te zetten. Door dat samen te voegen met het APM hoopt de UvA beide afdelingen publicitair te boosten en makkelijker onder de aandacht van een groter publiek te brengen. De nieuwe naam gaat volgend jaar in, maar hoofdconservator Marike van Roon laat weten dat de nieuwe naam ‘om publicitaire en marketingredenen’ nu al naar buiten wordt gebracht.

Het bestaande merk ‘Bijzondere Collecties’ bleek lastig in de markt te zetten

Verbouwing

Vooruitlopend op de nieuwe naam van beide afdelingen wordt de komende maanden een verbouwing van de twee panden aan de Oude Turfmarkt voorbereid. Zo zal op de begane grond van het APM (Oude Turfmarkt 127) ruimte worden bijgebouwd. Tijdens de verbouwing zal de ingang van de Bijzondere Collecties (nummer 129) ook als hoofdingang van het APM worden gebruikt. De verbouwing zal naar verwachting komend voorjaar beginnen.

 

Bij de Bijzondere Collecties wordt voor de verbouwing tweehonderd meter aan raadpleegbare – maar niet uitleenbare – boeken uit de kasten gehaald en verplaatst naar het boekendepot van de UvA in Amsterdam Zuidoost. Daar komt vijftig meter boeken voor terug. Van Roon: ‘Het gaat dan om nieuwe collectiezwaartepunten, zoals de gastronomie.’ De ruimte die verder vrij komt zal worden gebruikt voor een werkgroepenruimte en een auditorium. De boekwinkel op de begane grond bij de Bijzondere Collecties zal verdwijnen.

 

Terrassen

Op iets langere termijn – naar verwachting niet eerder dan in de loop van volgend jaar – is het de bedoeling dat het Museumcafé, gevestigd op de begane grond van het pand aan de Oude Turfmarkt, wordt uitgebreid en mogelijk een terras krijgt op de autovrije ‘Rode Loper’ van de stad. Bert Zwiep, hoofd inkoop en logistiek van de UvA: ‘We onderzoeken momenteel of het haalbaar is om van het bestaande restauratieatelier, gelegen achter het buffet in het Museumcafé, een restaurantvoorziening te maken en die bij het Museumcafé te trekken. Het onderzoek daarnaar loopt nog, maar de terrasvergunning hebben we wel alvast aangevraagd bij de gemeente.’

Foto: Dirk Wolthekker
Het huidige restauratieatelier wordt wellicht omgetoverd tot een museumrestaurant

Ongeacht de afloop van het onderzoek wordt het restauratieatelier sowieso naar een andere ruimte verplaatst. Zwiep: ‘Mocht uit het onderzoek blijken dat uitbreiding van het Museumcafé er niet in zit, dan kan de huidige ruimte van het restauratieatelier voor andere doeleinden worden gebruikt.’ Als de uitbreiding doorgaat, moet de UvA op zoek naar een cateraar. ‘Daarvoor kan de huidige cateraar Cormet meedingen naar de aanbesteding, maar eventueel ook anderen.’

 

Bezoekers

Het APM is het archeologiemuseum van de UvA en geniet bekendheid bij veel archeologieliefhebbers. Ook wordt het geregeld bezocht door schoolklassen. Daarnaast organiseert het museum exposities. In het bijzonder de twee tentoonstellingen van het DWDD Pop Up Museum brachten veel bezoekers naar het museum die er anders niet komen.

 

De afdeling Bijzondere Collecties geldt veel minder als museum: er worden tentoonstellingen georganiseerd rond bijzondere en zeldzame collecties en de afdeling heeft een belangrijke onderzoeksfunctie. Het totaal aantal bezoekers is tussen 2009 en 2015 omhoog gegaan van 40.000 naar 90.000. Het jaarverslag over 2015 meldt dat ‘75 procent van de bezoekers van het UvA Erfgoed voor het Allard Pierson Museum [komt]’.