Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Medewerkers, studenten en schoonmakers schrijven brandbrief aan bestuur

Dirk Wolthekker,
24 januari 2018 - 13:29

Een groot deel van de medezeggenschap van de UvA, zowel studenten als medewerkers, heeft samen met de schoonmakers van schoonmaakbedrijf Hago een brief op poten gestuurd aan het College van Bestuur. Ze willen opnieuw aandacht vragen voor de ‘schokkende’ werkomstandigheden waaronder de schoonmakers aan de UvA hun werk moeten doen.

Het is niet de eerste keer dat er aandacht wordt gevraagd voor de werksituatie van de schoonmakers van schoonmaakbedrijf Hago, waaraan de UvA het schoonmaken van de universiteit heeft uitbesteed. Eind 2016 liepen de schoonmakers met protestborden door de universiteit en vorige maand kwamen de schoonmakers opnieuw bijeen. En nu ligt er dus een brief waarin studenten, medewerkers en schoonmakers gezamenlijk aandacht vragen voor de ‘schokkende werkomstandigheden’ waaronder de schoonmakers hun werk moeten doen.

 

De brief lijkt een direct gevolg van het feit dat eerdere kritiek op Hago niet ter harte zou zijn genomen. ‘Hago heeft het afgelopen jaar laten zien dat het de situatie niet heeft kunnen verbeteren,’ hebben de briefschrijvers laten weten.

Gezondheidsproblemen zouden niet serieus worden genomen en doktersverklaringen zouden worden genegeerd

Negentig toiletten in vier uur

De in de brief verwoorde kritiek richt zich op drie punten. Ten eerste zou de algehele werkdruk voor de schoonmakers ‘erg hoog’ zijn en worden er ‘onrealistische’ eisen gesteld. Als voorbeeld wordt het schoonmaken van de toiletten genoemd: soms negentig binnen vier uur. De schoonmakers ervaren bovendien nog eens extra werkdruk door de ‘dubbele aansturing’ die ze krijgen: enerzijds hebben ze te maken met leidinggevenden van Hago die de werkroosters opstellen, anderzijds ‘worden ze tijdens hun ingeroosterde werkzaamheden vaak weggehaald door medewerkers van Facility Services om ergens anders te werken’.

 

Dan is er nog het ziektebeleid van Hago. Dat zou niet toereikend zijn. Bij ziekte wordt een schoonmaker ‘niet vervangen’. Gezondheidsproblemen zouden sowieso niet serieus worden genomen. Zo zouden doktersverklaringen worden genegeerd. Ook zou sprake zijn van vriendjespolitiek. ‘De ene medewerker krijgt van een leidinggevende meer uren voor hetzelfde werk toebedeeld dan de andere.’

 

CSR

De brief is niet ondertekend door de Centrale Studentenraad (CSR), maar wel door twee van de drie partijen die in de CSR zitting hebben: De Decentralen en UvASociaal. Partij De Vrije Student (DVS) was het niet eens met de brief, waardoor er geen ondertekening door de gezamenlijke CSR kon komen. Guido Bakker, namens DVS lid van de CSR: ‘Dergelijke brieven leiden meestal niet tot een constructieve oplossing. Het is vooral een boze brief op een agressieve toon. We geven de voorkeur aan overleg, zowel met Facility Services als met het CvB. Dat wordt al gevoerd en daar gaan we mee door.’

 

De briefschrijvers vinden dat het CvB in gesprek moet gaan met de schoonmakers en dringen bovendien aan op werkdrukmetingen. Ook komen ze met een suggestie om de problemen rond Hago in een keer op te lossen: de schoonmakers gewoon in dienst nemen van de UvA.

 

Het College van Bestuur bereidt momenteel een reactie voor, die later wordt toegevoegd aan dit bericht.