Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sander Nieuwenhuys (UvA)
actueel

Declaraties UvA-bestuur hoger door buitenlandse reizen

Henk Strikkers,
24 januari 2018 - 10:19

Het UvA-bestuur heeft in de eerste acht maanden van 2017 meer gedeclareerd dan in die periode het jaar ervoor. Tweemaal werd een maximum uit de eigen regeling kostendeclaraties overschreden, na toestemming van de Raad van Toezicht.

Er werd begin vorig jaar vooral meer vergaderd, gedaan aan teambuilding en gereisd, zo blijkt uit de declaraties die de UvA gisteren openbaarde. Zo werd er een dag vergaderd in De Vaudeville Library van vergaderlocatie The Playing Circle (211,34 euro per persoon inclusief lunch), was er een tweedaagse heidag op Texel met de decanen (348,73 euro per persoon), een vergaderdag in Artis (143,06 euro per persoon) en een vergadering in CasaGrande in Hoorn (108,80 euro per persoon).

 

Op Texel werd er booggeschoten met de decanen (16,50 euro per persoon) en in de zomer werd er twee keer afscheid genomen van ‘een collega’. De ene keer gebeurde dat met een diner in het Amsterdamse restaurant Vasso (50 euro per persoon), de andere keer op een rondvaartboot (40,68 euro per persoon).

Op Texel werd er booggeschoten met de decanen à 16,50 euro per persoon

Kyoto, New York en Nottingham

Daarnaast reisde met name rector magnificus Karen Maex volop: naar het Science and Technology in Society Forum in het Japanse Kyoto, naar de conferentie Innovation Matters in Brussel, naar Brussel en Londen voor een congres van de League of European Research Universities, naar Nottingham voor de Universitas 21 en naar New York voor een bijeenkomst met het UvA Alumni-chapter New York.

 

Collegevoorzitter Geert ten Dam ging twee keer naar het buitenland: een dagtrip naar Antwerpen met de voorzitters van de andere Nederlandse universiteiten, en vier dagen naar Sint-Petersburg ter ere van het twintigjarig bestaan van het Nederlands Instituut in Sint-Petersburg.

 

Maximum

Drie jaar geleden ontstond grote ophef over de declaraties van universiteitsbesturen, nadat RTL Nieuws de declaraties bij alle universiteiten opvroeg. Naar aanleiding daarvan stelde de UvA een regeling kostendeclaraties voor bestuurders op. Daarin zijn maxima opgenomen voor bijvoorbeeld lunch (50 euro), diner (100 euro) of overnachtingen (150 euro in Nederland, 175 euro in het buitenland). Van de regeling mag worden afgeweken met toestemming van de Raad van Toezicht.

 

Dat gebeurde in de eerste helft van vorig jaar twee keer. Een hotelovernachting van Karen Maex in Londen à 200,42 euro werd door de Raad van Toezicht geaccordeerd aangezien het congres in hetzelfde hotel plaatsvond. Drie overnachtingen van Geert ten Dam in Sint Petersburg à 628,56 euro in totaal werden gefiatteerd aangezien de gastheer het hotel vanwege veiligheidsoverwegingen aanraadde.

 

(Tekst loopt door onder de infographic)

Binnenlandse reiskosten

Anders dan in andere jaren zijn bij de declaraties van de eerste helft van het jaar de binnenlandse reiskosten niet meegenomen. Enkel een rit in de taxibus van de Roeterseilandcampus naar Den Helder (voor de tweedaagse met de decanen op Texel) is in de declaraties terug te vinden. Daardoor is het uitgavepatroon tussen de verschillende jaren moeilijk te vergelijken.

 

Wanneer de binnenlandse reiskosten niet worden meegenomen declareerde het UvA-bestuur in de eerste helft van 2017 1.390 euro per maand, ten opzichte van 691 euro per maand een jaar eerder. Dat is meer dan een verdubbeling. Die toename komt met name op het conto van de post reiskosten buitenland.

 

Bekijk hier zelf alle declaraties in pdf.