Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jente Buskes
actueel

Verdachte flatbrand Diemen bekent brandstichting in ‘paarse flat’

Sterre van der Hee,
16 januari 2018 - 15:04

Een van de verdrachten van de flatbrand in Diemen, Gilermo I. (24), heeft bekend de brand te hebben aangestoken. Dat bleek op een inleidende zitting, zo schrijft Het Parool.

De flatbrand vond vorig jaar plaats in de nacht van 18 op 19 juli in de ‘paarse flat’ van een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. Daarbij kwam één man om het leven: de 27-jarige filosofiestudent David Swart (UvA), die op de twaalfde verdieping woonde en pas uren na de evacuatie werd aangetroffen. Twee anderen raakten zwaargewond, onder wie de 23-jarige vriendin van Swart.

 

Verzekeringsfraude

De brand was gesticht bij het appartement van de 23-jarige Simona I., concludeerde de politie. Zij woonde op de begane grond. De politie arresteerde haar op 19 oktober – haar broer Gilermo was al eerder gearresteerd – en later de 26-jarige Rachid V. Het Openbaar Ministerie zei ervan uit te gaan dat de verdachten de verzekering wilden oplichten. Simona I. sloot kort voor de flatbrand een brandverzekering af, en diende daarna een claim van tienduizenden euro’s in. 

 

In een inleidende zitting zei officier van justitie Rob Kloos vandaag dat Gilermo I. al in november bekende een van de brandstichters te zijn, zo schrijft Het Parool. I. zou hebben gezegd dat hij ‘door anderen in het plan is meegenomen’, waarna de zaak ‘volledig uit de hand gelopen is’. 

 

In de flat, die zestien verdiepingen telt en die wordt beheerd door woonstichting De Key, wonen op dit moment zo’n 150 mensen – vooral studenten.