Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA grijpt naast ruimte-instituut SRON

Dirk Wolthekker,
14 december 2017 - 14:46

De raad van bestuur van NWO en het bestuur van ruimteonderzoeksinstituut SRON hebben besloten niet naar Amsterdam te komen. Leiden en Delft is hun eerste keus. De UvA is diep teleurgesteld, zo laat rector magnificus Karen Maex weten.

Het afketsen van Amsterdam is des te teleurstellender omdat in 2015 al min of meer in kannen en kruiken was dat SRON – een onderdeel van de Nederlandse organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) - naar Science Park zou komen. De bètasamenwerking tussen UvA en VU speelde daarbij een belangrijke rol. Afgelopen voorjaar werd die samenwerking echter op een laag pitje gezet als gevolg waarvan SRON – nu nog gevestigd in Utrecht – zich terugtrok en besloot opnieuw een tenderEen tender is een soort aanbestedingsprocedure uit te schrijven. De UvA deed daar samen met de VU, de Universiteit Twente (UT) en het bedrijf Matrix aan mee met één gezamenlijk voorstel. Andere universiteiten deden ook mee, waaronder een voorstel van de Universiteit Leiden en de TU Delft. Dat laatste conglomeraat heeft nu dus gewonnen.

‘Wat positief blijft, is dat we door dit bid elkaar als instellingen hebben gevonden’

Ontzettend teleurgesteld

‘We zijn ontzettend teleurgesteld dat SRON niet voor Amsterdam heeft gekozen,’ zegt rector magnificus Karen Maex namens de UvA, VU en de UT. ‘Samen met onze partners hebben we er hard aan getrokken. We zijn ervan overtuigd dat we in de combinatie UvA, VU, UT en Matrix en met steun van de gemeente Amsterdam een heel sterk voorstel hadden neergelegd, inclusief een concreet huisvestingsvoorstel op Science Park.’

 

Maex blijft niettemin optimistisch: ‘Wat positief blijft, is dat we door dit bid elkaar als instellingen hebben gevonden. Dat biedt door de complementaire expertises van onze instellingen op het gebied van de Astrophysics, Exoplanets, Earth en Technologieontwikkeling in de toekomst grote mogelijkheden voor samenwerking op het terrein van onderwijs en onderzoek.’

 

Leiden

In het gezamenlijke Leids-Delftse voorstel gaat SRON over enkele jaren verhuizen naar een nieuw gebouw op de campus van de Universiteit Leiden. Het voorgenomen besluit van NWO en SRON zal de komende maanden ter advies liggen bij hun beider ondernemingsraden.