Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

Folia 10 is er: het allerlaatste papieren nummer

Henk Strikkers,
13 december 2017 - 06:00
Betreft
Deel op

‘Folia Magazine is dood.’ Zo begint het redactioneel van dit speciale bewaarnummer van Folia. Na 69 jaar verdwijnt Folia namelijk als papieren periodiek. Per 1 januari gaan Folia (voor de UvA) en HvanA (voor de HvA) verder als losstaande online nieuwsmedia.

In dit nummer gaan we langs bij onze drukker Roularta in het West-Vlaamse Roeselare nabij de Franse grens. We zien hoe een pdf-bestand in een kwartiertje verandert in twaalfduizend magazines van 48 pagina’s. En je zult altijd zien dat als wij langskomen de drukpers blokkeert. ‘Gemiddeld zijn de eerste 1.500 Folia’s onbruikbaar, en in uitzonderlijke gevallen 12.000. Maar we recyclen alles hier hoor,’ benadrukt Matthias Heimerdinger van de drukkerij.

 

Folia Magazine mag wel dood zijn, maar Folia alleszins niet, en de hogeronderwijsjournalistiek ook niet. Hoofdredacteur Altan Erdogan spreekt met Wieneke Gunneweg (hoofdredacteur van Erasmus Magazine dat ook per 1 januari met een papieren magazine stopt) en Francine Bardoel (hoofdredacteur van het Tilburgse Univers en voorzitter van de Kring van hoofdredacteuren van hogeronderwijsbladen) over de toekomst. ‘Columnistenvrijheid, daar kan onze doelgroep moeilijk mee overweg. Veel mensen hebben een nogal tere ziel, die voelen zich persoonlijk aangevallen of zijn boos als het niet op een “politiek correcte” manier is beschreven.’

 

Daarnaast zetten we traditiegetrouw de helden die de HvA en UvA ook dit jaar weer beter probeerden te maken in het zonnetje, en blikken we natuurlijk uitgebreid terug op het jaar.

 

Dit alles, en nog veel meer, lees je in Folia 10 die vanaf vandaag in de bakken ligt.

Lees meer over