Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Joost Dekkers
actueel

Folia kiest UvA'er/HvA'er van 2017: sleepwet-studenten en Join the Pipe

12 december 2017 - 19:48

Jaarlijks kiest Folia de meest opvallende UvA’ers en HvA’ers. Dit jaar beklimmen de ‘sleepwet-studenten’ het UvA-erepodium: zij wisten een referendum over de ‘aftapwet’ te realiseren. Ook de HvA kent een onbetwiste winnaar: Joris Kemna en Leon ten Have brachten de duurzame Join the Pipe-waterflessen naar de UvA- en HvA-kantines.

‘De wet ondermijnt de vrijheid van meningsuiting,’ zeiden de vijf UvA-studenten die het initiatief namen voor het sleepwet-referendum eerder in Folia. ‘Het is naar dat je kunt worden afgeluisterd. Als je aan privacy morrelt, brokkelt de basis van de maatschappij af. En wat als er opeens een andere regering komt? Die gebruikt de gegevens wellicht voor andere doeleinden.’

‘De wet wordt in elk geval niet achter onze rug doorgevoerd’

De sleepwet

Folia koos het vijftal als UvA’ers van het jaar. Dit wegens hun opvallende prestatie: de bètastudenten Luca van der Kamp (22, Master of Logic), Marlou Gijzen (23, Master of Logic), Tijn de Vos (20, wiskunde), Nina Boelsums (22, Industrial Design) en promovendus Joran van Apeldoorn (23, Quantum Computing), wisten in ruim twee maanden 407.582 handtekeningen te verzamelen voor een referendum over de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, waarmee de diensten meer bevoegdheden krijgen.

 

Het referendum moet op 21 maart, tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen, plaatsvinden. Of het wat oplevert, is onduidelijk, maar de het gaat onze studenten vooral om het debat. ‘Dit onderwerp is te weinig in de media geweest. Nu weten veel meer mensen ervan. De wet wordt in elk geval niet achter onze rug doorgevoerd.’

‘Ze noemen de HvA een mammoettanker die niet zomaar bij te sturen is. Maar de jongens van Join the Pipe houden vol’

Join the Pipe

Zij zijn niet de enige die een verandering teweeg willen brengen: ook HvA-studenten Joris Kemna (33, mensendieck oefentherapie) en Leon ten Have (27, communicatie) hebben een missie. Dit duo, de HvA’ers van het jaar, vond het belachelijk dat er duizenden flesjes bronwater in Nederland werden verkocht, terwijl ons land het beste kraanwater ter wereld heeft. Daarom besloten ze actie te voeren: ze wilden de duurzame flesjes van Join the Pipe naar de UvA- en HvA-kantines brengen.

 

Dat is niet gemakkelijk: de cateraar is best te overtuigen, maar op bestuurlijk niveau blijkt het lastiger om het enthousiasme over te brengen. Joris en Leon noemen de HvA een ‘mammoettanker’ die niet zomaar bij te sturen is – maar ze houden vol. Het tweetal is idealistisch, en de kantines moeten en zullen verduurzamen. Inmiddels is het zover: de duurzame waterflessen liggen voor 2,95 in de schappen, en binnenkort in drankautomaten.

 

Maar het kan beter, vinden ze: er moet een campagne komen die voor meer bewustwording zorgt, en de flesjes moeten in de koeling terechtkomen, zodat ze minder concurrentie hebben van koude (plastic) bronwaterflesjes. Bij activiteitencentrum Floor komt een evenement over duurzaamheid en bronwaterflessen. Dat moet, vinden de twee: milieuproblematiek is het grootste probleem van de mensheid, en ze zijn niet van plan hun strijd voor een duurzame wereld zomaar op te geven.

Portretten

De overige genomineerden voor UvA’er van het jaar zijn geneeskundestudent en Echo Award-winnaar Sulayman el Mathari, student policologie en taboedoorbreker Lyle Muns, adviseur en hoofd Strategie & Informatie bij de UvA Arne Brentjes, en het unieke hart van het oude Atriumcafé, Marina Landwehr. Philip Kraanen en Jeffrey Meijer (oprichters van Limitless), hoogleraar Bianca Buurman, duizendpoot Walther Ploos van Amstel en Ajax-voetballer Liza van der Most zijn de overige genomineerden voor HvA’er van het jaar.

 

Lees de komende anderhalve week elke dag een portret van de genomineerden op Folia.nl.