Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jeroen Oerlemans (UvA)
actueel

P.C. Hooftprijs voor dichter en UvA-hoogleraar Nachoem Wijnberg

Dirk Wolthekker,
12 december 2017 - 12:43

Dichter, schrijver, jurist en econoom Nachoem Wijnberg is de winnaar van de P.C. Hooftprijs 2018. Dat heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde vandaag bekendgemaakt. Wijnberg is als hoogleraar verbonden aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UvA.

Nachoem Wijnberg (Amsterdam, 1961) studeerde rechten en economie aan de UvA en promoveerde aan de Rotterdam School of Management. Aanvankelijk was hij hoogleraar in Groningen. Sinds 2005 is hij verbonden aan de UvA. Hij was toen al lang gedebuteerd als dichter: in 1989 verscheen zijn eerste bundel De simulatie van de schepping. De jury prijst het lezen van Wijnbergs gedichten als ‘een scherpzinnige manier van denken betreden met een taal die loepzuiver is en gevaarlijk: overal kan een val zijn uitgezet, waardoor wat net gelezen is opeens in een ander daglicht komt te staan’.

 

Wijnberg ontving in 2009 al de VSB Poëzieprijs voor zijn werk Het leven van. In 2005 kreeg hij de Jan Campert-prijs voor Eerst dit dan dat en in 2008 de Ida Gerhardt Poëzieprijs voor Liedjes.De jury bestond dit jaar uit Maria Barnas, Ellen Deckwitz, Remco Ekkers, Jos Joosten en Anne Vegter.

 

Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat de UvA een PC-Hooftprijswinnaar oplevert: dit jaar won UvA-alumnus Bas Heijne de prijs vanwege zijn verdiensten voor de essayistiek. Eerder wonnen onder meer UvA-alumnus Charlotte Mutsaers (2010) en oud-universiteitshoogleraar Abraham de Swaan (2008) de prijs.

 

De P.C. Hooftprijs is een oeuvreprijs die jaarlijks wisselend wordt toegekend voor proza, essayistiek en poëzie. De prijs is ingesteld in 1947. In dat jaar werd op 21 mei de 300ste sterfdag van Pieter Corneliszoon Hooft herdacht. De prijs wordt jaarlijks rond de sterfdag van P.C. Hooft uitgereikt en bedraagt zestigduizend euro. De prijs wordt op 24 mei uitgereikt.