Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Joke Smit-prijs voor emeritus-hoogleraar Gloria Wekker

Flora Woudstra Hablé,
12 december 2017 - 12:48

Gloria Wekker won gisteravond de Joke Smit-prijs. Deze tweejaarlijkse oeuveprijs is bedoeld voor mensen die fundamenteel bijdragen aan de verbetering van de positie van vrouwen in Nederland.

Wekker is emeritus-hoogleraar sociale en culturele antropologie aan de Universiteit van Utrecht. Aan de UvA leidde ze in 2015 het onderzoek van de commissie Diversiteit. Die commissie publiceerde in oktober 2016 het rapport Diversiteit is een werkwoord, waarin onder andere een discriminatiemeldpunt en het aannemen van een diversity officer werden aanbevolen. In 2017 stelde de UvA een diversity officer aan.

 

Gloria Wekker kreeg de Joke Smit-prijs voor ‘haar langdurige strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen in Nederland,’ meldt de Rijksoverheid. De jury roemde Wekker om haar ‘cruciale bijdrage’ in het onderwijzen en stimuleren van studenten, journalisten, activisten en anderen op het gebied van gender en etniciteit. De prijs bestaat uit een kunstobject en 10.000 euro.

 

‘Roepende in de woestijn’

Wekker was vandaag niet bereikbaar voor commentaar. Gisteravond in Jinek reageerde ze op haar winst: ‘Het ontroerde me omdat ik heel lang het gevoel heb gehad dat mijn middelnaam “roepende in de woestijn” geweest is, en dat nu eindelijk na het uitkomen van White Innocence [Wekkers boek over institutioneel racisme in Nederland, red.] het moment lijkt aangebroken dat mensen me horen en zien. Dat is heel belangrijk, dat voelt heel goed, na ongeveer 45 jaar actief geweest te zijn in de vrouwenbeweging. En ik heb ook het gevoel dat het belangrijk is omdat het heel veel betekent voor andere zwarte migranten en vluchtelingenvrouwen, dat een zwarte vrouw erkend wordt.’