Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Margriet Pol met SO-HIP grote winnaar HvA Research Awards

Flora Woudstra Hablé,
8 december 2017 - 09:41

Het SO-HIP onderzoek van Margriet Pol, over revalidatie van ouderen na een heupfractuur, was gisteren de grote winnaar van de Research Awards voor het beste HvA-onderzoek. Bij de finale ging Pol er met de hoofdprijs van 3.500 euro vandoor.

‘Buiten is het grijs en verschrikkelijk,’ zo opent presentator Paul Helbing de uitreiking, ‘maar hierbinnen hebben wij het fijn, met al dat mooie onderzoek.’ De Kohnstammzaal is stampvol en HvA-voorzitter Huib de Jong, voorzitter van de jury, straalt. ‘Iedereen weet wie deze man is, toch?’ vraagt Paul als hij hem introduceert.


De jury staat voor een lastige keuze, zegt De Jong. Hoe bepalen ze dan de winnaar? ‘Het moet een aansprekend project zijn,’ zegt De Jong. ‘Sexy, laten we het zo maar zeggen.’

 

Vijf kandidaten
Een voor een komen teams van de vijf onderzoeksprojecten het podium op om hun project te presenteren. Eerst Jantine van den Helder en Sumit Mehra, die met project Vitamine onderzochten hoe tablets met beweegoefeningen en nieuwe dieten kunnen bijdragen aan het vitaal houden van ouderen. Daarna is de beurt aan Anke van den Dries, die met project Staying Strong en Sexy  onderzoek deed naar de effecten van werken met sekswerkers op hulpverleners, specifiek op het seksleven van de hulpverleners. Ze is in Japan, en presenteert haar project dus door middel van een video. Wel is ze via LinkedIn chat bereikbaar voor live commentaar.


Recurf, een team onder leiding van lector Inge Oskam, deed onderzoek naar hoe textielafval hergebruikt kan worden en probeert het publiek te paaien door mapjes van textielafval uit te delen. Kandidaat vier is SO-HIP onder leiding van Margriet Pol. SO-HIP onderzocht de rol van sensortechnologie in het revalidatieproces van ouderen na een heupfractuur.


Anne Moes sluit de rij met kandidaten af. Zij deed onderzoek naar de digitale aantrekkingskracht van de fysieke winkel: ze ontwikkelde virtual reality tours van fysieke winkels om ervoor te zorgen dat klanten weer naar die winkel getrokken zouden worden.

Foto: Daniël Rommens
Anke van den Dries beantwoordt via LinkedIn-chat vragen uit de zaal

Publieksprijs en talentprijs

Na het juryberaad is het eerst aan het publiek, dat via de stemkastjes de winnaar van de publieksprijs mag aanwijzen. Die gaat naar project Vitamine. Onderzoeker Jantine van den Helder vertelt Folia: ‘Er zit best wel kritisch publiek in de zaal, en dat ze ons kiezen voelt als een bevestiging dat wat wij doen nuttig is en dat we zo door moeten gaan.’ De talentprijs, ter waarde van 1.500 euro, gaat naar Anke van den Dries en haar ‘Staying Strong en Sexy’-onderzoek. Anke reageert via LinkedIn-chat: ‘Wat geweldig!’

‘Ik vond dat ons project echt een kans had. Het levert iets op voor de maatschappij’

SO-HIP

De hoofdprijs, de Research Award 2017 en de bijbehorende glazen bokaal, gaat naar Margriet Pol en het SO-HIP-onderzoek. ‘Ik ben heel erg blij,’ zegt Pol. ‘Ik ben ook trots. Ik vond dat ons project echt een kans had, omdat het praktijkgericht onderzoek is. Het levert iets op voor de maatschappij, voor zorginstellingen, voor de ouderen om wie het gaat. En het is een voorbeeld van een onderzoek dat we met studenten hebben ontwikkeld.’

 

Stiekem dacht ze wel dat ze zou kunnen winnen. ‘Ik had wel gedacht dat we een mooi project hadden, en in die zin had ik het verwacht. Maar ik ben ook wel een beetje bescheiden, en de anderen hadden ook mooie projecten.’ Margriet Pol en haar team gaan het onderzoek nog afronden, en hoopt de resultaten van SO-HIP te publiceren in januari of februari.

Lees meer over