Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Maartje Strijbis (UvA)
actueel

UvA moet in 2018 weer rekening houden met heel veel eerstejaars

Henk Strikkers,
7 december 2017 - 07:57

Als we de allereerste voorlopige cijfers mogen geloven, lijkt het erop dat de UvA in september 2018 nog meer aanmeldingen mag verwachten dan in recordjaar 2017. Waren er vorig jaar in de eerste week van december 2.500 inschrijfverzoeken, nu zijn dat er al 3.500.

De cijfers zijn zeer voorlopig, maar laten zien dat – net zoals vorig jaar – zeer veel buitenlandse studenten een bachelorstudie aan de Universiteit van Amsterdam wel zien zitten. Het aantal aanmeldingen van studenten met een vooropleiding in een ander Europees land is maar liefst 66 procent hoger dan vorig jaar in week 48.

 

Daarnaast zijn er 34 procent meer aanmeldingen van buiten Europa. Het aantal aanmeldingen van Nederlanders is met 22 procent gestegen ten opzichte van week 47 vorig jaar.

De UvA heeft veruit de meeste inschrijfverzoeken, Maastricht en Rotterdam volgen op behoorlijke afstand

Zeer voorlopig

Dit betekent niet per se dat er daadwerkelijk veel meer eerstejaars zullen zijn: het kan ook zijn dat studenten zich eerder aanmelden dan vorig jaar. Bovendien melden veel studenten uit het buitenland zich aan voor meerdere universiteiten en besluiten ze later pas waar ze daadwerkelijk willen studeren.

 

Het is wel opvallend dat de UvA al veel meer inschrijfverzoeken heeft dan andere Nederlandse universiteiten. De Universiteit Maastricht en de Erasmus Universiteit Rotterdam delen de tweede plaats op een behoorlijke afstand. Vorig jaar was het verschil tussen die universiteiten nog nihil.

Het aantal aanmeldingen van studenten met een vooropleiding in een ander Europees land is maar liefst 66 procent hoger dan vorig jaar

Groei bij psychologie, politicologie en sociologie

Er is met name een grote groei van inschrijfverzoeken uit het buitenland voor de studies psychologiePsychologie heeft een numerus fixus, waardoor waarschijnlijk niet alle studenten kunnen worden toegelaten. (476 aanmeldingen uit het buitenland ten opzichte van 26 vorig jaar rond deze tijd), politicologie (220 tegenover 157 vorig jaar) en sociologie (27 tegenover 6 vorig jaar). Dat is opvallend, omdat de Faculteit der Maatschappij- & Gedragswetenschappen – waar alle drie de studies onder vallen – de laatste jaren juist steeds minder studenten trok.

 

Ook de opleidingen aan de Faculteit Economie & Bedrijfskunde kunnen weer op veel buitenlandse belangstelling rekenen.

 

Kunstmatige intelligentie

Onder Nederlandse studenten lijkt vooral kunstmatige intelligentie veel populairder dan vorig jaar. Destijds waren er begin december slechts 6 aanmeldingen, nu zijn dat er al 36.

 

De UvA vindt het ‘veel te voorbarig’ om iets over de cijfers te zeggen. ‘De inschrijvingen zijn pas net geopend,’ laat een woordvoerder weten.