Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Asva
actueel

Voorzitter Asva legt functie neer om ‘spanningen in het bestuur’

5 december 2017 - 13:47

Tammie Schoots is gestopt als voorzitter van Asva Studentenunie. ‘Spanningen in het bestuur’ hebben ertoe geleid dat de UvA-student wijsbegeerte haar taken heeft neergelegd. Volgens vicevoorzitter Fiere Bonnerman kon het bestuur helaas niet anders dan de conclusie trekken dat de situatie bij de Asva-leiding onhoudbaar was.

Gisteren vond een algemene ledenvergadering plaats, waar over de bestuurscrisis werd gepraat. Het bestuur heeft in een brief aangegeven hoe de samenwerking vanaf het begin (na de zomer) verliep. Dat was, zacht uitgedrukt, stroef. Overleggen verliepen moeizaam, en de problemen overschaduwden het eigenlijke werk van het bestuur. Dat had volgens de bestuursleden deels te maken met een tekort aan bestuurders, waardoor de werkdruk enorm groot was.

 

In plaats van de beoogde zes personen begon de Asva het studiejaar met vier bestuursleden. Zij kwamen na veel discussies op de dag van de zogeheten constitutieborrel – op 16 november – tot de conclusie dat er onvoldoende vertrouwen was om door te gaan. Na het vertrek van voorzitter Tammie Schoots zijn er nog drie leden over. Schoots werkt wel mee aan de overdracht en ondertekende eveneens de brief waarin de situatie uit de doeken wordt gedaan.

 

‘Helaas hadden mijn bestuursleden en ik een andere visie over waar Asva heen moet,’ schrijft Schoots in een reactie. ‘Dit zorgde voor spanningen waardoor het mij beter leek om afstand te nemen.’ Haar oud-collega's noemt zij goede bestuurders. ‘Onze visies lagen alleen te ver uit elkaar. Ik wens ze veel succes en ben benieuwd naar hun plannen voor het aankomend jaar.’

 

‘Even doorbijten’

Op de besloten vergadering van gisteren is besproken hoe aan de – volgens Bonnerman – zeer hoge werkdruk van Asva-bestuursleden kan worden gewerkt. Tot het tekort aan bestuursleden is aangevuld, zullen de medewerkers van Asva meer verantwoordelijkheden krijgen. De komende maanden zal worden nagedacht over hoe Asva ‘toekomstbestendig’ kan worden gemaakt, zegt Bonnerman. Taken van Schoots, zoals de woordvoering, zullen om beurten worden vervuld door de overgebleven bestuursleden. Voor hen wordt het tot januari ‘even doorbijten,’ laat hij weten.

 

Volgens Bonnerman gaat Asva de komende weken op zoek naar nieuwe kandidaten voor het voorzitterschap. Het is de bedoeling dat het bestuur zo snel mogelijk weer uit vijf of zes personen gaat bestaan. De rest van het Asva-bestuur neemt de taken van Schoots tijdelijk over.

Lees meer over