Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jacques Kok
actueel

Johan de Witt scriptieprijs naar economiealumnus

Dirk Wolthekker,
1 december 2017 - 09:20

De Johan de Witt scriptieprijs voor uitmuntende masterscripties op het gebied van de verzekeringswiskunde is dit jaar toegekend aan Melchior Mattens. Hij schreef een actuele scriptie over de klimaatverandering en de gevolgen die dat heeft voor schadeverzekeraars.

Mattens stelt dat klimaatverandering impact heeft op de gemiddelde schadelast en op het 'catastroferisico'. Dat heeft volgens hem effecten op het premie- en het kapitaalbeleid van schadeverzekeraars.

 

In de zeer concurrerende verzekeringsmarkt met veel kleine aanbieders van verzekeringen leidt dat tot problemen die om een oplossing vragen, zegt Mattens in zijn scriptie ‘Climate change and Insurance. Projection of premium level developments in a competitive property insurance market’. De jury, bijeen tijdens een congres van het Koninklijk Actuarieel Genootschap (KAG), was onder de indruk van ‘de originaliteit, de stijl en de combinatie van theorie en praktijk’. Mattens studeerde cum laude af bij de master Actuarial Science & Mathematical Finance.

 

Forse premiestijging

De concurrentie in de markt heeft grote gevolgen aangezien de vele kleinere verzekeraars een relatief hoger risico lopen wat tot hogere premies kan leiden. Mattens concludeert in zijn scriptie dat de premiestijging ten gevolge van klimaatveranderingen de komende dertig jaar gemiddeld bijna twintig procent kan bedragen. De premiestijging zou kunnen worden verkleind door concentratie in de markt, lees: het creëren van grotere verzekeringsmaatschappijen door bijvoorbeeld fusies of overnames. Mattens ontving de prijs, een geldbedrag van vijfduizend euro en een beeldje van Johan de Witt, uit handen van juryvoorzitter Jos Berkemeijer van het genootschap. Hij werkt inmiddels bij een verzekeringsadviesbureau.

 

De prijs is vernoemd naar Johan de Witt (1625-1672), een belangrijk politicus in de tijd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De Witt was ook een groot wiskundige en wordt beschouwd als een van de grondleggers van de verzekeringswiskunde.

 

Voor de liefhebbers: hier kun je de zeer specialistische en mathematische masterscriptie van Melchior Mattens nalezen.