Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Paul Kisner
actueel

Cateraar haalt alle verpakkingen met zwarte piet weg op HvA en UvA

Henk Strikkers,
21 november 2017 - 09:38

Twee weken geleden doken ze ineens op in kantines van HvA en UvA: chocoladeletters met zwarte pietjes op de verpakking. Vorige week zag student Paul Kisner ze. Hij diende een klacht in en gisteren werden alle producten uit de schappen verwijderd.

‘Ik zag ze een week geleden liggen bij de kassa in het E-gebouw op Roeterseiland,’ vertelt student Conservation and Restoration of Cultural Heritage Paul Kisner (27). ‘Ik wil dat de UvA een inclusieve omgeving zonder racisme is en vind dat ik als witte man moet opkomen voor de inclusiviteit van de academische gemeenschap.’

Foto: Paul Kisner
De letters van Tony Chocolonely, zonder zwarte piet op de verpakking

Kisner stuurde een mail naar cateraar Cormet en zette de kersverse diversity officer Anne de Graaf in de cc. ‘Zij is verantwoordelijk voor het diversiteitsbeleid.’ Vrijwel direct kreeg hij antwoord. ‘De Graaf bedankte me voor de mail en zei dat ze blij was dat ik het meldde.’

 

Vervangen

Na een eerste reactie waarin Cormet aankondigde het te onderzoeken, waren een dag later de letters in de kantine van gebouw-E verdwenen. Gisteren kreeg Kisner een mail dat de producten overal uit de schappen werden gehaald. Cateraar Cormet bevestigt dat bij monde van District Manager Nicole Nijenkamp. ‘Dat geldt voor alle locaties, maar ik ben niet meteen overal gaan kijken of het al is gebeurd.’ Inmiddels liggen er enkel nog letters van Tony Chocolonely, zonder een zwarte piet op de verpakking.

 

Nijenkamp wil niet ingaan op de vraag waarom de letters zijn verwijderd. Een woordvoerder van de UvA laat weten dat ‘enkele mensen zich eraan stoorden en daarom is Cormet gevraagd het niet meer aan te bieden’.