Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA helemaal onderaan in Keuzegids

Henk Strikkers,
15 november 2017 - 11:05

De Universiteit van Amsterdam is wederom de slechtst scorende universiteit in de Keuzegids Universiteiten die vandaag werd gepubliceerd. Met name de studies op het gebied van recht & bestuur, economie en aarde & milieu worden slecht beoordeeld.

De Keuzegids Universiteiten rangschikt ieder jaar de veertien grootste universiteiten van Nederland. De UvA en de VU vechten al jaren onderling uit wie laatste wordt, maar de VU maakt dit jaar een flinke sprong en staat gedeeld tiende, samen met de TU Delft en de Universiteit Leiden (allen 57,5 punt). De UvA sluit de rij met 53,5 punt.

‘De UvA blijft worstelen met een rommelige organisatie, matige faciliteiten, onvrede onder studenten en het laagste studiesucces van het hele land’

Met name de rechten-, economie- en aarde & milieu-studies op de UvA scoren slecht. ‘De UvA blijft worstelen met een rommelige organisatie, matige faciliteiten, onvrede onder studenten en het laagste studiesucces van het hele land,’ zo schrijft de redactie van de Keuzegids.

 

Hoe groter de universiteit, hoe lager de score

De Keuzegids-redactie stelt ook dat de grote universiteiten het aanzienlijk slechter doen dan de kleine universiteiten en dat massaliteit van grote universiteiten de lage score deels zou kunnen verklaren. Als grootste universiteit van Nederland is het niet vreemd dat de UvA daar hinder van ondervindt. Het zou ook kunnen verklaren dat juist grote studies als rechten en economie slechter scoren dan andere opleidingen.

 

Bovendien zou de UvA volgens de Keuzegids relatief veel nadruk leggen op onderzoek. Dat levert hoge noteringen in internationale ranglijsten op, maar matige resultaten in de Keuzegids. ‘Dat onderzoek soms boven onderwijs lijkt te staan, is terug te zien in het lage aantal lesuren op deze universiteit,’ schrijft de redactie van de Keuzegids.

‘De UvA scoort gemiddeld 4,03 in de Nationale Studentenenquête, het gemiddelde van andere universiteiten is 4,09’

Kleine verschillen

UvA-woordvoerder Yasha Lange vindt het ‘natuurlijk niet leuk’ dat de UvA onderaan staat in de Keuzegids. ‘Wat ik daarbij wel moet zeggen is dat de absolute verschillen tussen universiteiten heel klein zijn. De UvA scoort gemiddeld 4,03 in de Nationale Studentenenquête, waar de Keuzegids zich op baseert, het gemiddelde van andere universiteiten is 4,09.’

 

De UvA haalt sinds 2011 ieder jaar betere resultaten in de studentenenquête en op onderwijskwaliteit scoort de UvA goed, benadrukt Lange. ‘In 2011 waren er een aantal factoren, zoals informatievoorziening, waar we onder 3,5 op een vijfpuntsschaal scoorden. Dat vinden we te laag.’ De UvA is bezig de aspecten waar zij nu nog laag op scoort, zoals studiebegeleiding en voorbereiding op de arbeidsmarkt, te verbeteren. ‘Voor de voorbereiding op de beroepsloopbaan zijn we een speciaal programma gestart.’

 

Wageningen bovenaan

De kleinste universiteit van Nederland, die in Wageningen, krijgt met 76 punten de hoogste score. De Rijksuniversiteit Groningen is met 63 punten de beste ‘brede klassieke universiteit’ volgens de keuzegids. De op een na laatste plek wordt ingenomen door de Erasmus Universiteit Rotterdam met 56 punten, 2,5 punt meer dan de UvA.

Studentenenquête

De Keuzegids baseert haar oordeel op openbare cijfers van de Vereniging van Universiteiten, Studiekeuze123 en op de resultaten van de Nationale Studentenenquête. Bij die methodologie zijn vraagtekens te zetten, omdat studenten vaak maar één universiteit studeren en dus moeilijk faciliteiten of onderwijskwaliteit van verschillende universiteiten kunnen vergelijken.

 

Eerder dit jaar werd de HvA ook al op de laatste plaats gezet door de Keuzegids. Destijds schreven we ook een stuk over hoe de Keuzegids tot haar scores komt. Dat artikel kun je hier teruglezen.

Lees meer over