Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mina Etemad
actueel

‘Verdachten flatbrand Diemen wilden verzekeringsfraude plegen’

Sterre van der Hee,
1 november 2017 - 16:53

Gilermo I. (24) en Simona I. (23), twee van de drie verdachten van de brandstichting in het studentencomplex in Diemen, wilden met de brand verzekeringsfraude plegen. Dat schrijft regio-omroep AT5 op gezag van het Openbaar Ministerie (OM).

De brand vond plaats in de nacht van 18 op 19 juli in de ‘paarse flat’ van een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. Daarbij kwam één man om het leven: de 27-jarige filosofiestudent David Swart (UvA), die op de twaalfde verdieping woonde en pas uren na de evacuatie werd aangetroffen. Twee anderen raakten zwaargewond, onder wie de 23-jarige vriendin van Swart.

 

De brand is gesticht bij het appartement van verdachte Simona I., op de begane grond, concludeert het OM. De politie arresteerde haar op 19 oktober. Eerder werd ook haar broer Gilermo I. gearresteerd, en later de 26-jarige Rachid V. In de flat, die zestien verdiepingen telt en wordt beheerd door woonstichting De Key, wonen zo’n 150 mensen – vooral studenten.

 

De zaak tegen Gilermo I. diende vandaag. Advocaat Christiaan Flokstra stelde dat I. een verklaring wilde afleggen over zijn mogelijke aandeel in de brandstichting, meldt regio-omroep AT5. De inhoud van die verklaring is niet bekend. De volgende zitting, waarbij de drie verdachten tegelijkertijd worden verwacht, vindt plaats op 18 januari.

 

Beelden

Eerder toonde de politie beelden van de brandstichting in tv-show Opsporing Verzocht. Daarop was te zien hoe twee donker gekleden mannen op 19 juli om vier uur ’s nachts de ‘paarse flat’ binnenglipten en een tussendeur openbraken. Bij een appartement op de begane grond stichtten ze brand. De politie hield toen al rekening met drie scenario’s – verzekeringsfraude was er daar een van.

 

Lex Scholten, locoburgemeester van Diemen, kondigde direct na de brand een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de brandweer aan, omdat bewoners na evacuatie waren achtergebleven in het gebouw. De oorzaak bleek miscommunicatie: de officier van dienst zag alleen maar ‘jonge, zelfredzame bewoners’, en zag geen noodzaak de gehele flat te ontruimen. De familie van David Swart heeft aangifte gedaan tegen de brandweer en gemeente.

Lees meer over