Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Keiko Oikawa (cc, via Wikimedia Commons)
actueel

Johannes van Dam-prijs voor topkok Yotam Ottolenghi

Dirk Wolthekker,
1 november 2017 - 12:25

De Israëlisch-Britse topkok en kookboekauteur Yotam Ottolenghi krijgt de Johannes van Dam-prijs 2017. Hij krijgt de onderscheiding vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de gastronomie. Ottolenghi krijgt de prijs op 17 november uitgereikt tijdens het Internationale Gala van het Kookboek aan de UvA.

Yotam Ottolenghi (Jeruzalem, 1968) begon zijn carrière bij de toonaangevende Israëlisch krant Haaretz en ontwikkelde zich geleidelijk tot toonaangevend culinaire journalist en (vegetarische) kok. Hij volgde een Franse kookopleiding aan de Londense school Le Cordon Bleu en werkte bij verschillende sterrenzaken in Engeland, zoals The Capital in Knightsbridge. Hij kookt volgens kenners de sterren van de hemel in zijn Londense restaurant Nopi.

 

Inmiddels is hij niet alleen zeer invloedrijk achter het fornuis, maar ook door zijn kookboeken als Plenty, Jeruzalem en het net verschenen Sweet. Ottolenghi’s Arabische keuken is gebaseerd op groenten en kruiden als sumak, za’atar en granaatappelpitten. Daarmee heeft hij een nieuwe manier van koken op de kaart gezet.

 

De Johannes van Dam-prijs is een internationale oeuvreprijs, vernoemd naar culinair journalist, recensent en publicist Johannes van Dam (1946-2013). Die bracht zijn gastronomische en culinaire nalatenschap na zijn dood onder bij de Bijzondere Collecties van de UvA. De vorige winnaars van de Johannes van Dam-prijs waren John Halvemaan, Claudia Roden, Harold McGee en Carlo Petrini.