Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Duisenberg spreekt vandaag geen studenten bij UvA-bezoek

Henk Strikkers,
1 november 2017 - 09:05

Pieter Duisenberg, de nieuwe voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), spreekt vandaag tijdens zijn UvA-bezoek enkel met bestuurders en niet met studenten. De VSNU en de studentenraad werden het niet eens over de organisatie. Die eerste hoopt alsnog snel een bijeenkomst te organiseren.

Voormalig VVD-Kamerlid Duisenberg werd in augustus benoemd tot voorzitter van de VSNU. Direct stak er een storm van protest op, de Centrale Studentenraad (CSR) van de UvA riep de universiteit op uit de VSNU te stappen en een petitie van Rethink UvA werd duizenden keren ondertekend.

 

De belangrijkste bezwaren waren dat Duisenberg volgens Rethink een einde wilde maken aan wat hij ‘pretstudies’ noemde en dat hij de politieke voorkeur van wetenschappers wilde registreren. Dat laatste ontkent Duisenberg echter. Ook wilde hij als Kamerlid de opbrengsten van het leenstelsel vooral ten goede laten komen aan technische studies. Daar is hij als voorzitter van de VSNU echter op teruggekomen.

‘Ook gewone studenten moeten de kans krijgen kennis te maken’

Als kersvers voorzitter maakt Duisenberg deze weken een kennismakingsronde langs de verschillende universiteiten. De UvA is de vijfde universiteit die hij bezoekt. Tijdens die bezoeken spreekt hij steeds met bestuurders en studenten, maar dat zal Duisenberg vandaag aan de UvA niet doen.

 

Openbare bijeenkomst

‘Wij wilden graag een openbare bijeenkomst,’ zegt CSR-voorzitter Pim van Helvoirt. ‘Wij willen de mensen die de petitie ondertekenden een podium bieden om zelf te spreken met Duisenberg. Wij zijn weliswaar de vertegenwoordigers van de studenten, maar kunnen zelf niet alle vragen van die studenten stellen. Ook gewone studenten moeten de kans krijgen kennis met hem te maken.’

 

De studentenraad wilde Duisenberg volgens Van Helvoirt graag ontvangen in een ‘Room for DiscussionRoom for Discussion is het praatprogramma van de economiefaculteit waarbij twee interviewers en gast ondervragen en er veel ruimte is voor publieksvragen.-achtige setting’. Daar ging de VSNU echter niet mee akkoord.

‘Wij willen echte gesprekken. Dat kan niet bij zulke grote groepen, dan wordt het snel eenrichtings- verkeer’

Livestream

‘Wij hebben ons altijd heel soepel opgesteld,’ vertelt VSNU-woordvoerder Bart Pierik. ‘Wij hebben voorgesteld om vijf of zes bijeenkomsten van vijftien tot twintig man te organiseren, om Folia erbij uit te nodigen, om het te livestreamen,’ somt hij op. De VSNU hield echter vast aan een bijeenkomst met een beperkt aantal mensen. ‘Wij willen echte gesprekken, zodat er daadwerkelijk kennisuitwisseling kan plaatsvinden. Dat kan niet bij zulke grote groepen, dan wordt het al snel eenrichtingsverkeer.’

 

Volgens studentenraadsvoorzitter Van Helvoirt is er op dit moment sprake van een patstelling, maar de VSNU vindt dat ze nu zelf ‘in de lead’ is om een bijeenkomst te organiseren, vertelt Pierik. Wanneer die plaatsvindt is op dit moment nog onduidelijk. De studentenraad heeft al laten weten niet met Duisenberg achter gesloten deuren te willen spreken.