Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jeroen Oerlemans (UvA)
actueel

Mirjam van Praag wordt nieuwe bestuursvoorzitter VU

Dirk Wolthekker,
30 oktober 2017 - 11:26

UvA-econometrist Mirjam van Praag volgt per 1 maart 2018 Jaap Winter op als voorzitter van het college van bestuur van de Vrije Universiteit. Van Praag is nu nog hoogleraar ondernemerschap aan de Copenhagen Business School en bijzonder hoogleraar aan de UvA.

De Vrije Universiteit is geen onbekend terrein voor Van Praag: als hoogleraar ondernemerschap en organisatie aan de UvA (2005-2013) richtte zij het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE) op. Daarin werkten tot begin dit jaar UvA, VU, HvA en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten samen. ACE verzorgde onder meer onderwijs in ondernemerschap aan studenten. Begin dit jaar werd ACE ontmanteld: de VU liet weten haar eigen Center for Entrepreneurship te starten.

 

Succesvol ondernemerschap

Van Praag studeerde en promoveerde aan de UvA. Haar dissertatie in 1996 ging over determinanten van succesvol ondernemerschap. Zij werkte sinds 2014 in Denemarken: aan de Copenhagen Business School bezette zij de Maersk Mc-Kinney Möller-leerstoel voor entrepreneurship, een leerstoel die wordt gesponsord door de rederij met dezelfde naam. Ze is daarnaast Kroonlid van de Soiaal-Economische Raad.

 

Als voorzitter van de VU zal Van Praag veel contact blijven houden met de UvA. Ook al is de formele bètasamenwerking tussen UvA en VU op een laag pitje gezet, beide universiteiten kondigden onlangs wel aan samen met twee andere instellingen een bid te doen om ruimtevaartinstituut SRON naar Amsterdam Science Park te halen.

 

Mirjam van Praag is de dochter van emeritus universiteitshoogleraar economie Bernard van Praag, tot aan zijn emeritaat verbonden aan de UvA.