Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Annelene Schulze
actueel

Het is ze gelukt: UvA'ers hebben genoeg handtekeningen voor referendum

Sterre van der Hee,
9 oktober 2017 - 16:07

Het is vier UvA-bètastudenten en een promovendus gelukt: ze verzamelden 300.000 handtekeningen voor een ‘sleepwet’-referendum. Dat is genoeg om het referendum daadwerkelijk te doen plaatsvinden. De handtekeningen moeten nog wel worden goedgekeurd door de Kiesraad. 

Door de ‘sleepwet’ – officieel de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (Wiv) – krijgen inlichtingendiensten veel meer mogelijkheden om informatie te verwerven. Zo mogen ze meer communicatie en surfgedrag aftappen van mensen die niet verdacht worden van strafbare feiten, kunnen ze apparaten die in verbinding staan met internet hacken en meer informatie delen met buitenlandse diensten. Een te grote inbreuk op de privacy, vonden de vijf UvA’ers.

 

Op 9 augustus besloten zijwww.sleepwet.nl te lanceren: een website waarop mensen konden tekenen voor het ‘sleepwet’-referendum. Eén van de studenten, Tijn de Vos (20), zei eerder op Folia.nl dat hij een ‘krachtig signaal wilde afgeven’. ‘Ik vind privacy belangrijk en ik zie veel gevaren,’ stelde hij. Als al dit soort privacygevoelige informatie over burgers centraal wordt opgeslagen kan het ook centraal in één keer gehackt worden. Dat vind ik een enge gedachte.’

 

In de uitzending van 1 oktober besteedde de satirische tv-show Zondag met Lubach aandacht aan het referendum. Vanaf toen ging het hard: anderhalve week later zijn de 300.000 handtekeningen verzameld. Die hantekeningen moeten overigens nog wel worden nog goedgekeurd door de Kiesraad. Bij het Oekraïne-referendum van juli 2015 was zo’n tien procent van de stemmen ongeldig, zo schrijft de NOS. De studenten zeggen een foutmarge aan te houden, maar melden niet hoe groot die marge is.