Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Publiek domein
actueel

Studentenbonden niet blij met ‘doekje voor het bloeden’

Henk Strikkers,
9 oktober 2017 - 09:21

Het nieuwe kabinet wil eerstejaarsstudenten vijftig procent korting geven op het collegegeld dat ze moeten betalen. Pabo-studenten betalen twee jaar lang 50 procent. Dat meldt het AD. De studentenbonden zien er weinig heil in.

Het kabinet wil dankzij de korting de toegankelijkheid van het onderwijs vergroten. De laatste jaren bleek dat het leenstelsel met name jongeren uit gezinnen met een niet-westerse achtergrond en kinderen van ouders die niet hebben gestudeerd afschrikte. De korting op het collegegeld zou die jongeren toch over de streep moeten trekken.

 

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt de korting ‘een doekje voor het bloeden’. ‘Bij een gemiddelde studieschuld van 21.000 euro neemt een korting weinig drempels weg,’ schrijft de LSVb.

 

Ook het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) is niet positief. ‘Studenten worden echt blij gemaakt met een dooie mus. Deze tegemoetkoming is slechts een druppel op de gloeiende plaat. Studenten moeten zich nog steeds heel diep in de schulden steken om te kunnen studeren,’ zegt voorzitter Rhea van den Dong.

 

Basisbeurs

Het CDA en de ChristenUnie hadden in hun verkiezingsprogramma staan dat de basisbeurs terug moest komen, maar dat lijkt hiermee van de baan. De maatregel kost 180 miljoen euro en het is op dit moment nog onduidelijk of dit wordt betaald uit de opbrengsten die de afschaffing van de basisbeurs opleverde, of niet.