Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

HvA op laatste plaats in Keuzegids

Henk Strikkers,
26 september 2017 - 10:12

Voor het eerst in jaren komt de HvA als slechtste grote hogeschool uit de bus in de Keuzegids hbo. Dat wordt met name veroorzaakt door slechte scores van economieopleidingen.

De Keuzegids hbo maakt jaarlijks een ranglijst van opleidingen en op basis daarvan een ranglijst van grote hogescholen. De HvA bungelt al jaren onderaan, maar kon de laatste jaren steeds Inholland achter zich laten. Nu heeft Inholland de HvA ingehaald en scoort het een half punt beter (53 punten tegenover 52,5 punt). De beste grote hogeschool is Avans met 69 punten op een schaal van 0 tot 100.

 

Economie scoort matig

De matige score van de HvA is met name te danken aan de economieopleidingen. Bedrijfseconomie, accountancy, bedrijfskunde-MER (alle drie een score van 40) en commerciële economie (42) scoren stuk voor stuk onder de 50 punten. Dat komt vooral doordat studenten de begeleiding en de faciliteiten als slecht ervaren.

 

De opleidingen van de Faculteit Bewegen, Sport & Voeding scoren dan weer relatief goed. De HvA-studie sportkunde wordt zelfs het best beoordeeld van alle sportkundestudies in Nederland.

 

Studentenenquête

De Keuzegids baseert haar oordeel op openbare cijfers van de Vereniging Hogescholen en op de Nationale Studentenenquête. Aangezien studenten vaak alleen ervaring hebben met hun eigen studie is het dubieus in hoeverre scores van verschillende hogescholen of verschillende studies daadwerkelijk te vergelijken zijn.

 

In een eerdere versie van dit artikel stond dat de HvA al drie jaar op rij laatste was. Dat is onjuist. De laatste jaren was Inholland steeds hekkensluiter.