Foto: Still uit Pauw & Witteman (archiefbeeld)
actueel

Centrale ondernemingsraad UvA verliest bestuurslid

Dirk Wolthekker,
11 september 2017 - 13:00

Tatiana Markaki, bestuurslid van de Centrale Ondernemingsraad (COR), is uit de COR en dus ook uit het vierhoofdige bestuur ervan gestapt. Binnen het bestuur wordt ze niet vervangen. In de COR wordt ze vervangen door Wap Caron.

Markaki, docent en onderzoeker Nieuwgrieks bij de Faculteit der Geesteswetenschappen, is uit de COR gestapt omdat ze een urenuitbreiding heeft gekregen en geen tijd meer heeft voor het COR-werk. Van onenigheid is dus geen sprake. Binnen de COR wordt zij vervangen door Wap Caron, medewerker bij Documentaire Informatievoorziening en evenals Markaki lid van wetenschapsvakbond Vawo.

 

Drie

COR-voorzitter Breanndán Ó Nualláin laat weten dat de raad tot aan de verkiezingen van de nieuwe ondernemingsraden met een driehoofdig bestuur doorgaat in plaats van vier. ‘Drie bestuursleden is altijd gebruikelijk geweest. De afgelopen jaren is het vier geworden, maar ik denk dat dit eigenlijk niet nodig is. Bovendien vinden er komend voorjaar ondernemingsraadverkiezingen plaats. Tot die tijd kunnen we wel met drie toe.’ Naast Ó Nualláin (docent bij het Amsterdam University College) zijn Cees Kleverlaan (hoogleraar biomaterialen bij Acta) en Maarten Terpstra (medewerker Student Services) bestuurslid.

 

Einde directe mandaten

De COR heeft overigens een plan ingediend bij het College van Bestuur om de verkiezingen van de COR komend voorjaar te veranderen. De COR bestaat uit zestien leden, van wie nu de helft direct wordt verkozen en de andere helft wordt afgevaardigd door de facultaire en dienstenraden. Ó Nualláin: ‘Om de zaak te versnellen – de nieuwe COR is meestal pas rond 1 juli compleet omdat er in twee etappes wordt gekozen – hebben we voorgesteld de directe verkiezing voortaan te laten vervallen en alle zestien leden te laten afvaardigen door de zeven faculteiten en de gemeenschappelijke dienst. Die acht eenheden leveren dan elk twee afgevaardigden voor de COR. Het College van Bestuur staat welwillend tegenover ons plan, maar de afdeling juridische zaken zoekt nu eerst uit wat de juridische haken en ogen zijn. Als er geen juridische beletsels zijn gaan we dit doen.’