Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: VUmc
actueel

AMC en VUmc willen volgend jaar al fuseren

Henk Strikkers,
5 september 2017 - 13:53

Per 2018 krijgen het Academisch Medisch Centrum van de UvA en het VU medisch centrum van de Vrije Universiteit één bestuur. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de fusieplannen vandaag goedgekeurd.

Het AMC en het VUmc kondigden vier jaar geleden aan hun besturen te willen fuseren tot één Raad van Bestuur. Op termijn zouden beide ziekenhuizen mogelijk op één locatie worden gevestigd, maar daar zijn op dit moment nog geen concrete plannen voor. Daarmee zou verdere specialisatie mogelijk worden; zo zal het AMC zich bijvoorbeeld specialiseren in de zorg rond moeder en kind en het VUmc in neurologie en neurochirurgie.

 

Een jaar na de aankondiging liep het spaak: de fusie kon volgens ACM niet doorgaan omdat het VUmc destijds nog onderdeel was van de VU. Daardoor kon het ziekenhuis nog niet fuseren met het AMC. Doordat het ziekenhuis en de VU eerst ontvlochten moesten worden liep het hele proces vertraging op.

 

Nu het ACM alsnog goedkeuring heeft gegeven, kunnen de fusieplannen doorgaan. In eerste instantie zullen vooral patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek samengevoegd worden, laten beide ziekenhuizen in een persbericht weten. ‘Daarbij worden de advies- en medezeggenschapsorganen betrokken.’

 

Acta

De tandheelkundefaculteiten van UvA en VU zijn al gefuseerd in het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Plannen voor een fusie en een vergaande samenwerking van de bètafaculteiten van de UvA en de VU werden twee keer door de UvA-medezeggenschap tegengehouden.