Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Publiek domein
actueel

Helft studenten gebruikt studielening om te sparen

Carlijn Schepers,
1 september 2017 - 11:00

Meer dan de helft van alle studenten leent meer geld bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) dan ze nodig hebben voor hun studie. De rest belandt op de spaarrekening. Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting).

Het grootste deel van de studenten leent extra bij om reserves te hebben nadat ze zijn afgestudeerd (43 procent), een bijna even groot deel (40 procent) doet het vanwege de lage rente en een andere veelgenoemde reden is geld opzijleggen voor de aankoop van een huis (15 procent). Ook ouders worden steeds vaker om geld gevraagd. Gemiddeld sparen studenten 146 euro per maand.

Afschaffen basisbeurs
Na het afschaffen van de basisbeurs zijn twee keer zoveel studenten gaan lenen. In 2015 had 30 procent van de eerste- en tweedejaars een lening, nu is dat 62 procent. Door de invoering van het leenstelsel en de lage rente wordt het voor studenten steeds vanzelfsprekender om geld te lenen, meldt het Nibud. In 2015 ervoer 30 procent van de leners het hebben van een studieschuld als financieel probleem, nu is dat minder dan de helft: 12 procent.

Het Nibud maakt zich zorgen over het feit dat studenten lenen steeds normaler vinden. Lenen hoeft volgens het instituut geen probleem te zijn als studenten bewust kijken hoeveel ze nodig hebben voor hun studie en beseffen dat het een schuld is. Maar ruim een kwart van de studenten leent het maximale bedrag zonder te kijken of ze dit nodig heeft. Het Nibud noemt geld lenen om te sparen risicovol omdat het leidt tot onnodige hoge schulden. Van alle ondervraagden – zowel van het oude als nieuwe stelsel – heeft 73 procent een studieschuld.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 56 procent van de eerste- en tweedejaarsstudenten thuis blijft wonen. Dit was in het voorjaar van 2015, voor de invoering van het leenstelsel, nog 39 procent.

Lees meer over