Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Swapfiets-studenten krijgen boze flyer: ‘Sorry, je bent genaaid’

Sterre van der Hee,
1 september 2017 - 11:21

Huurders van de Swapfiets, de fiets die je voor 15 euro per maand kunt leasen, vonden deze week kritische flyers in de fietsenstalling op de Roeterseilandcampus. De flyers roepen studenten op het contract op te zeggen wegens onvoordelige voorwaarden in de ‘kleine lettertjes’.

De flyer met de kop ‘SORRY, je bent GENAAID door SWAPFIETS’ waarschuwt voor onvoordelige Swapfiets-voorwaarden: zo mogen huurders de fiets niet uitlenen, geen reservesleutels laten maken en wordt het abonnement stilzwijgend verlengd. En er zijn boetes: een zoekgeraakte sleutel kost 15 euro, diefstal waarbij de fiets niet op dubbel slot stond kost 60 euro, en het te laat melden van vermissing kost 350 euro. Als je liegt – bijvoorbeeld over het dubbel slot – moet je 100 euro ‘oneerlijkheidstoeslag’ betalen.

 

De flyer roept studenten op hun abonnement op te zeggen. Ook zijn verspreiders kritisch over de Swapfiets-verhuur op de Intreeweek: ‘Via intree@uva.nl kun je vragen waarom zulke perverse commerciële instellingen op de Intreeweek staan.’ Wie de flyers heeft verspreid, is niet bekend.

 

Misbruik voorkomen

Directeur Steven Uitentuis van Swapfiets stelt dat de genoemde voorwaarden bestaan om misbruik te voorkomen. ‘Je krijgt garantie als de fiets kapotgaat of als er een kras op zit,’ zegt Uitentuis, ‘maar je kunt met de Swapfiets niet gaan mountainbiken. Daar zijn die regeltjes voor, en die heeft elk bedrijf.’ Uitentuis noemt de regels ‘heel redelijk’. ‘Dit is een consumentenproduct, en er zijn altijd mensen die niet happy zijn. Dit is een radicaal nieuw idee in de fietsenmarkt – mensen vinden daar iets van.’

 

Swapfiets is een bedrijf dat fietsen – met herkenbare blauwe voorband – verhuurt voor een maandelijks bedrag van 15 euro. Swapfiets zegt een kapotte fiets in de stad binnen twaalf uur te repareren en, als dat niet lukt, een nieuw exemplaar te garanderen. Het bedrijf is actief in Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Leiden, Nijmegen, Delft, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Enschede en heeft in totaal 14.733 abonnees, waarvan 2.500 in de hoofdstad.

 

Intreeweek: ‘Ontzettend jammer’

Anouk Stolwijk, bestuurslid Marketing & Communicatie bij de Intreeweek, noemt het ‘ontzettend jammer’ dat de flyeraars zo hun ongenoegen uiten over de samenwerking tussen Swapfiets en de Intreeweek. Volgens Stolwijk lijkt het contract van Swapfiets erg op dat van soortgelijke bedrijven. ‘Daarnaast zijn de voorwaarden van het Swapfiets-contract realistisch. Als je “gewoon” met je fiets omgaat, is er niets aan de hand.’

Foto: Sterre van der Hee

Eerder werden fietsen op de Intreeweek vooral verkocht door de Asva studentunie, maar de laatste jaren nemen deel- en huurfietssystemen als Flickbike, Obike en Swapfiets toe in populariteit. Stolwijk: ‘Het doel van de samenwerking met Swapfiets is dat we alle Intreeweek-studenten een goede fiets kunnen bieden, en in het bijzonder internationale studenten die meer hulp nodig hebben om in een vreemde stad op gang te komen.’ Stolwijk zegt nog nooit zoveel fietsen beschikbaar te hebben gehad.

 

Daklozen als abonnementenverkoper

Half augustus was er al commotie over de Swapfiets: het bedrijf liet daklozen tijdens de Intreeweek abonnementen verkopen aan studenten. In ruil kregen ze een gratis overnachting bij de daklozenopvang. Patric Hatwig, voorzitter van De Daklozenvakbond, noemde het in Het Parool ‘belachelijk’: ‘Vijf euro voor een dag werken? Dat is echt daklozen uitbuiten!’ Daklozen zonder inkomen mogen nu al gratis overnachten, meent hij. Swapfiets zei daklozen juist de kans te willen geven weer mee te doen in de maatschappij.

Lees meer over