Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Privéarchief Heleen Mulder
actueel

Deze aankomende UvA-student slaagde met vijf tienen en zes negens

Carlijn Schepers,
29 augustus 2017 - 17:14

Vijf tienen en zes negens, ze zouden maar op je eindlijst pronken. Heleen Mulder (17) kan het zeggen: ze rondde haar vwo-opleiding aan het Amsterdamse Hyperion Lyceum cum laude af. En nu gaat ze natuurkunde studeren aan de UvA.

‘Ik stond er bij de schoolexamens al wel goed voor, maar ik had eigenlijk verwacht dat ik het minder goed zou doen bij de centrale examens. Je krijgt toch alle vakken tegelijk en het is een stuk meer stof. Dus ik ben zelf ook erg blij met het eindresultaat.’ Haar laagste examencijfer was een 7,8, voor Nederlands. Hoewel ze ook dat vak afsloot met een 9. ‘Het was m’n eerste examen en ik was nogal zenuwachtig.’ Bovendien was het ook het examen waarover het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks) een recordaantal klachten ontving; ruim 26.000. Misschien speelde dat ook mee.

Heleen besteedt veel tijd aan school. Gemiddeld maakt ze zo’n twee uur huiswerk op doordeweekse dagen en in het weekend vier. Natuurlijk vindt ze de stof interessant, maar als ze leert voor een toets dan doet ze dat vooral om de informatie te onthouden.

Promoveren

Dat ze zo goed presteert, komt omdat ze de lat hoog legt voor zichzelf, denkt ze. ‘Het lukt me hoge cijfers te halen, dus dan wil ik dat ook graag volhouden.’ Dat zal aan de UvA niet anders zijn. Misschien wil ze wel gaan promoveren. ‘Dat lijkt me leuk, maar zo ver is het nog lang niet. Eerst mijn bachelor en master maar eens halen.’