Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: VSNU
actueel

Pieter Duisenberg wordt nieuwe voorzitter VSNU

Carlijn Schepers,
23 augustus 2017 - 13:35

Pieter Duisenberg is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Per 1 oktober volgt hij Karl Dittrich op, die de koepel van universiteiten sinds 2012 leidt en nu met pensioen gaat.

Duisenberg is sinds 2012 Tweede Kamerlid voor de VVD met de portefeuille Hoger Onderwijs en Wetenschap en voorzitter van de commissie Financiën. In die functie pleitte hij voor de invoering van het sociaal leenstelsel en stelde hij meer internationalisering voor studenten en een sterkere positie voor opleidingscommissies voor. Hij is voor vier jaar benoemd als de voorzitter van de koepel van de veertien Nederlandse universiteiten.

 

Onderzoek naar politieke voorkeur
Duisenberg deed begin dit jaar namens coalitiepartij VVD een opvallende oproep aan minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de politieke voorkeur van wetenschappers te onderzoeken. Dat deed hij nadat hem naar eigen zeggen hem ‘verschillende berichten bereikten’ dat er bij universiteiten te veel sprake is van één politieke kleur. Bussemaker weigerde, omdat zij van universiteiten geen ‘politiek correcte instellingen’ wilde maken. Een door hem ingediende motie, waarin de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) werd opgeroepen om dat onderzoek alsnog te doen, werd echter later door de kamer aangenomen.

‘Hij heeft zijn sporen verdiend in zowel het bedrijfsleven als de politiek’

Duisenberg is ‘een gedreven en betrokken leider met liefde voor de academie’ vindt Kristel Baele, collegevoorzitter van Erasmus Universiteit Rotterdam, die namens de VSNU de selectiecommissie voorzat. ‘Hij heeft zijn sporen verdiend in zowel het bedrijfsleven als de politiek waarbij het hoger onderwijs steeds zijn professionele en persoonlijke aandacht heeft gehad.’ De commissie vindt Duisenberg de juiste persoon om plannen als meer samenwerking van universiteiten met maatschappelijke partners en ruimte voor talentontwikkeling van studenten en docenten waar te maken.

 

Rhea van der Dong van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) bedankt Dittrich voor de goede samenwerking de afgelopen jaren en feliciteert Duisenberg met zijn nieuwe functie. ‘Het ISO heeft toen hij in de Tweede Kamer zat goed samengewerkt met Pieter Duisenberg en ziet er naar uit om dat vanuit zijn nieuwe rol voort te zetten.’

 

Pieter Duisenberg is de zoon van politicus en bankier Wim Duisenberg, die in 2001 door de UvA werd benoemd tot eredoctor in de Economie.