Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Geld belangrijke factor in samenwerking UvA en VU

Jeff Pinkster,
25 januari 2012 - 22:18
Politiek Den Haag heeft te weinig geld over voor onderwijs en onderzoek. Daardoor zijn universiteiten als de UvA en de VU gedwongen de samenwerking op te zoeken. Dat zei VU-topman René Smit woensdagavond tijdens een door Folia Magazine georganiseerd debat in Pakhuis De Zwijger over de samenwerking tussen beide universiteiten.

‘Het gaat uiteindelijk om hoeveel euro’s je beschikbaar hebt om aan onderzoek uit te geven,’ aldus Smit. Volgens collega en UvA-topman Paul Doop is samenwerking vereist om ‘substantieel onderzoeksgeld’ te blijven krijgen. De bestuurders voegden eraan toe dat een fusie is uitgesloten.

Zowel Smit als Doop benadrukten dat de samenwerking erop gericht is om opleidingen überhaubt te kunnen blijven aanbieden. De VU-topman gaf het voorbeeld van de opleidingen natuurkunde en chemie aan de VU. ‘Die werken nu ook intensief samen, anders kunnen we ze niet in de lucht houden.’ Succesvolle voorbeelden zien de VU en UvA in samenwerkingsverbanden als de gemeenschappelijke faculteit tandheelkunde die gestalte heeft gekregen in het instituut Acta. Een eigen gebouw, één opleiding, maar studenten en personeel uit twee geledingen.

Fetisjisme
Beide bestuurders kunnen zich goed voorstellen dat er in de toekomst vaker in zo’n constructie zal worden samengewerkt. Hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen wees erop dat daarin een groot gevaar schuilt. ‘Al die samenwerkingsprojecten kunnen als Trojaanse paarden worden gebruikt voor een fusie op termijn,’ aldus Engelen, die vreest dat de nieuwe instituten ook worden gebruikt om te stijgen in internationale rankings. ‘Het is een fetisjisme met lijstjes, het heeft geen jota met onderwijs en onderzoek te maken.’

In een bij vlagen fel debat stelde Jan Bergstra, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de UvA, dat een fusie op termijn onvermijdelijk is. Bergstra maakte daarbij duidelijk geen boodschap te hebben aan de emoties die leven onder studenten en docenten over een eventuele fusie. ‘We moeten ophouden met dat getut over wie zich in meer of mindere mate prettig voelt op de VU of de UvA. Het draait uiteindelijk allemaal om geld.’

Daarop ontstak collega-COR-lid Flip Lindo in woede. Volgens hem bestaan er wel degelijk zorgen onder het personeel die serieus genomen moeten worden. Engelen beaamde dat en voegde eraan toe dat universiteiten steeds meer controle willen uitoefenen over hun personeel. ‘De afgelopen vijftien jaar is er te veel topdown bestuurd, waardoor er een enorm wantrouwen is ontstaan onder personeel.’

PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing zei dat het belang van de student daardoor te veel uit het oog is verloren. ‘Het gaat uiteindelijk om de studenten,’ aldus het Kamerlid. Een student uit de zaal maakte het probleem concreet. ‘Als je als student nu op een andere faculteit of universiteit een vak wil volgen moet je aan tienduizend touwtjes trekken. Het is veel te ingewikkeld, dat moeten universiteiten eenvoudiger maken.’Folia Live sprak eerder op de middag met hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen over zijn visie op een mogelijke fusie tussen UvA en VU. Het fragment is hieronder te beluisteren.
Helaas kunnen de uitzendingen niet afgespeeld worden in Internet Explorer 7 of jonger. We raden aan om de browser te updaten of over te schakelen naar een andere (Mozilla Firefox, Google Chrome of Safari). U kunt het geluidsfragment ook beluisteren op deze website.