Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Nieuwe Digital Society School van HvA krijgt 32,8 miljoen

Eva Hofman,
4 augustus 2017 - 12:11

Een nieuwe opleiding van de Hogeschool van Amsterdam krijgt waarschijnlijk 32,8 miljoen euro van de HvA, de gemeente Amsterdam en het bedrijfsleven. De Digital Society School (DSS), een initiatief van de HvA, zal gericht zijn op de gevolgen van verdere digitalisering van de samenleving, meldt de gemeente.

De HvA introduceert een nieuw onderwijsmodel waarbij ontwikkelaars, onderzoekers en ontwerpers samenwerken met de studenten. Daardoor wordt ‘niet alleen toekomstbestendig digitaal talent opgeleid, maar ook kennis over de digitalisering van de samenleving ontwikkeld en toegepast,’ schrijft de gemeente. De initiatiefnemers hopen dat het model de positie van Amsterdam als innovatieve kennisregio verstevigt en bijdraagt aan het oplossen van het structurele tekort aan ICT- en digitaal vaardig talent op de arbeidsmarkt.

 

De opleiding, die waarschijnlijk in de loop van 2018 begint, heeft plek voor zo’n 12.000 studenten in de komende tien jaar. Onderwerpen die de studenten gaan behandelen zijn bijvoorbeeld robotisering en het vervagen van de grens tussen digitale en fysieke producten.

 

Niet alleen ICT’ers, maar ook studenten van andere opleidingen en mensen die al een baan hebben zijn welkom op de opleiding, zegt Geleyn Meijer, decaan van de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie, in Het Financieele Dagblad. ‘Vandaar dat we zogeheten “tracks” ontwikkelen: leermodules die maatschappelijke uitdagingen en trends in het digitale domein behandelen. Voor bijvoorbeeld de rechtenstudent die zich wil verdiepen in privacyrecht, maar ook voor de ervaren advocaat. We willen een inclusieve opleiding zijn.’

 

Investeringen

De VU en de UvA werken ook mee aan de DSS, die – zo zegt Meijer – ‘het beste van HvA, VU en UvA moet bieden’. ‘We combineren elementen van verschillende opleidingen tot één geheel en daar geven we dan een eigen draai aan. Een volledig nieuwe opleiding creëren is te duur en kost te veel tijd. Vooral tijd is kostbaar, want de digitale ontwikkelingen gaan nu razendsnel.’ Colleges worden gegeven in Amsterdam, of via hybride en online onderwijs.  

 

De HvA investeert 16,6 miljoen euro, vanuit het bedrijfsleven komt daar 12,5 miljoen bovenop. Ook de gemeente Amsterdam ondersteunt het initiatief. Het college van B en W is van plan 3,7 miljoen euro in de opleiding te investeren – dit besluit moet nog worden voorgelegd aan de Amsterdamse gemeenteraad.

 

De HvA komt eind deze maand met meer informatie over de opleiding.