Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Vera Duivenvoorden
actueel

HvA wil Faculteit Techniek verhuizen naar Wibauthuis

Henk Strikkers,
26 juli 2017 - 10:17

Nu het Conradhuis niet gebouwd wordt, moet de Faculteit Techniek zijn plaats krijgen in het Wibauthuis op de Amstelcampus. Het deel van de Faculteit Business & Economie dat nu in het Wibauthuis zit, moet terug naar de Fraijlemaborg. Dat is het opmerkelijkste van de nieuwe huisvestingsplannen van het HvA-bestuur.

Het klonk zo mooi. Het Conradhuis op de kop van het Wibautstraat zou een van de innovatiefste en duurzaamste onderwijsgebouwen van Nederland worden en de Amstelcampus vervolledigen. Dat kwam er echter niet van: vorig jaar besloot de HvA het Conradhuis niet te bouwen, omdat het te veel druk zou leggen op de begroting en het door dalende studentenaantallen niet nodig zou zijn.

 

Techniek naar Wibauthuis

Dat stelde de HvA echter wel voor een probleem. De Faculteit Techniek zit nu nog in de Leeuwenburg, een pand dat de HvA nog maar een paar jaar wil huren. In 2020 wil de hogeschool het gebouw definitief verlaten. Waar moet de Faculteit Techniek met al haar praktijklokalen naartoe? Op die vraag lijkt het bestuur nu een antwoord te hebben gevonden. Het Wibauthuis moet het nieuwe thuis van de Faculteit Techniek worden, maar dat is wellicht niet voldoende.

De HvA wil de Leeuwenburg uiterlijk in 2020 verlaten

De ‘specifieke technische ruimtes’ die die faculteit nodig heeft, worden gebouwd op de plek waar het Conradhuis had moeten komen, op de kop van de Wibautstraat aan het Rhijnspoorplein. Daarbij gaat het volgens HvA-woordvoerder Manoek Los onder meer om ‘het Innovatielab, het Sensorlab, het Bouwwerk Informatie Model-lab, het Forensisch lab en het Data-lab’. Ook verschillende simulatoren, zoals een flight simulator en een windtunnel, en praktijkruimtes als een lasruimte moeten op de kop van de Wibautstraat komen. Het is nog niet zeker of deze ruimtes de hele kavel in beslag nemen, of dat er ook ruimte komt voor andere functies, laat Los weten.

 

Business & Economie naar Fraijlemaborg

Dat betekent ook dat de faculteit die nu in het Wibauthuis zit, de Faculteit Business & Economie, weer moet verhuizen. Het deel dat nu in het Wibauthuis zit, verhuist naar de Fraijlemaborg, waar de andere helft van de faculteit zit. Daardoor krijgt die faculteit weer één locatie, in plaats van twee. Wanneer die verhuisbewegingen gaan plaatsvinden moet volgens Los verder worden uitgewerkt, maar de uiterste deadline is 2020, wanneer de HvA de Leeuwenburg wil verlaten.

Het gebouw van de Faculteit Gezondheid is verouderd en moet ofwel worden opgeknapt ofwel worden vervangen door nieuwbouw

De overige vijf faculteiten blijven zitten op de plek waar ze nu zitten, al krijgen de faculteiten Onderwijs & Opvoeding, Maatschappij & Recht en Digitale Media & Creatieve Industrie wel minder ruimte. Die vrijgevallen ruimte kan worden ingenomen door medewerkers van de bestuursstaf en de afdeling communicatie. Het HvA-bestuur wil hen verhuizen van respectievelijk het Maagdenhuis en de Leeuwenburg naar de Amstelcampus. In welk gebouw zij exact komen is nog niet duidelijk.

 

Nicolaes Tulphuis; renovatie of nieuwbouw?

Ook de toekomst van het Nicolaes Tulphuis is nog ongewis. Het gebouw van de Faculteit Gezondheid is verouderd en moet ofwel worden opgeknapt ofwel worden vervangen door nieuwbouw. Voor welke optie de HvA gaat kiezen schuift ze voorlopig voor zich uit. ‘De komende tijd wordt verder gewerkt aan de plannen en planning,’ zegt Los daarover. ‘Om deze huisvestingsprojecten op een goede manier te realiseren zal een programma-organisatie worden ingericht.’

Oktober

Dit besluit van het HvA-bestuur is een voorgenomen besluit. HvA-studenten en medewerkers kunnen nog input leveren op huisvesting.mijnhva.nl en de Centrale Medezeggenschapsraad moet nog instemmen met de plannen. Die stemming vindt plaats na de zomer. Het bestuur hoopt in oktober een definitief besluit te kunnen nemen.