Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Ontwerp MVSA Architecten
actueel

Het is definitief: de nieuwe UB komt op het BG-terrein

Sterre van der Hee,
18 juli 2017 - 16:17

Het UvA-bestuur heeft de knoop doorgehakt. De nieuwe universiteitsbibliotheek komt definitief op het Binnengasthuisterrein, in de voormalige Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis (BG-13 en BG-14).

Het ontwerp van architecten MVSA en Van Stigt verbindt twee monumentale panden met een glazen overkapping. Er komen 950 studieplekken, 80 werkplekken, studie- en onderwijszalen, werkgroepruimtes, een fietsenkelder en ‘zeven kilometer aan boeken’, zo schrijft de UvA op de website. In 2021 moet de bieb af zijn.

Geert ten Dam, voorzitter van het College van Bestuur, is blij dat de bouw kan starten. ‘Het is een prachtig ontwerp, de verschillende functies van een moderne bibliotheek worden goed gecombineerd en ik denk dat de UB echt het hart van de Binnenstadscampus gaat worden.’

 

Besluitvorming

Het besluit is genomen na overleg met de academische gemeenschap, een extern stedenbouwkundige, een toetsgroep, de Centrale Ondernemingsraad en de Centrale Studentenraad. Gisteren nog liet bewonerscommissie VOLBG weten teleurgesteld te zijn in het plan. ‘In het besluitvormingsproces heeft de UvA honderden bewoners op het terrein volkomen genegeerd.’ De UvA zei daarop opnieuw met bewoners in gesprek te gaan.