Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Gemeente in beroep tegen hotelverbod Bungehuis

Henk Strikkers,
17 juli 2017 - 10:57

De gemeente Amsterdam gaat in beroep tegen de uitspraak waarin de rechtbank Amsterdam de vergunning voor een hotel in het Bungehuis ongeldig verklaarde. Dat meldt Het Parool.

Het Bungehuis was jarenlang de zetel van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. De UvA verkocht het pand in 2015 aan vastgoedontwikkelaar Aedes Real Estate, die er een Soho House in wilde vestigen. Dat is een chic hotel annex business club voor de rijken der aarde.

 

Die verkoop, in combinatie met de aankondiging van hevige bezuinigingen op de Geesteswetenschappenfaculteit, was de aanleiding voor de protesten die uitmondden in de bezettingen van het Bungehuis en het Maagdenhuis in de lente van 2015.

 

Geen uniek concept

De rechter stak vorige maand echter een stokje voor de vestiging van het Soho House. De gemeente heeft strenge regels voor nieuwe hotels in het centrum. Enkel ‘unieke concepten’ komen in aanmerking voor hotelvergunningen. Volgens de rechter is daar bij het Soho House geen sprake van en daarom vernietigde hij de vergunning.

 

De gemeente en projectontwikkelaar vinden nog steeds dat er sprake is van een ‘uniek concept’ en zijn in hoger beroep gegaan bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland. Daar is overigens niet iedereen het mee eens: vrijdag is er een protestactie bij het Bungehuis tegen de vestiging van het Soho House.

Lees meer over