Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Max Rozenburg
actueel

Vega-nuggets, groentemacarons en bietenlolly’s bij Smaak! op de HvA

Max Rozenburg,
30 juni 2017 - 14:18

Een honderdtal studenten en leraren van de bachelor voeding & diëtiek kwam gisteren in het Kohnstammhuis bij elkaar voor het Smaak!-evenement over eten. ‘Veganisme is de trend van het moment.’

Het Kohnstammhuis is voor de gelegenheid aangekleed als zomermarkt. Eerstejaarsstudenten proberen met veel kabaal hun experimentele snacks aan het langslopend publiek te slijten. De jury – die aan het eind van het evenement de allerbeste snack uitkiest – loopt bedachtzaam langs de tientallen blauwwitte standjes. Een vijftal kleuters heeft meer aandacht voor de gele ballonnen die in de ruimte hangen. Af en toe explodeert er een – niemand die er na de vijfde keer nog van schrikt.

 

Snackbeurs

Abigail (26) en Micky (22) kijken tevreden naar het lege bord op de tafel voor zich. ‘Onze snacks gaan goed. Het is alweer tijd voor een volgende lading.’ De twee hebben een vegetarische partymix ontwikkeld. ‘Het zijn groentenuggets. Een met paprika, een met pompoen, een met spinazie en geitenkaas en eentje met gemixte groenten en geitenkaas,’ vertelt Abigail. De achterliggende gedachte: ‘Mensen eten te veel vlees en niet genoeg groenten. Als moeder weet ik hoe lastig het is om groenten aantrekkelijk te maken – dat is wat we hebben geprobeerd.’

‘Ik dacht dat het heel smerig zou worden’

Ook een groepje met Femke (19) heeft geprobeerd groenten aantrekkelijk te maken – zij het op een meer experimentele manier. ‘Dit zijn bieten- en wortellolly’s. Ze zijn lekkerder dan je zou denken,’ lacht ze. ‘Ik had de verwachting dat het echt heel smerig zou worden, maar dat valt goed mee. We wilden graag een gezond alternatief voor snoep bedenken en dit is het resultaat.’ Bahar (19) had een zelfde missie. Ze ontwikkelde veganistische aardbeiensnoepjes zonder toegevoegde suiker. ‘Normaal zit er gelatine in snoepgoed, en bevat het veel suiker. Deze snoepjes zijn gemaakt van aardbei, water en zoetstof.’

Foto: Max Rozenburg
Lotte Kasteleyn en Daniëlle Gijsen

Scriptieprijs

Het valt op dat geen enkele snack vlees bevat en een overgrote meerderheid veganistisch is. ‘Klimaatverandering, duurzaamheid en dierenwelzijn worden steeds belangrijkere thema’s in voeding en diëtiek,’ vertelt vierdejaarsstudent Lotte Kasteleyn (23), die samen met Daniëlle Gijsen (22) een scriptie schreef over veganisme, en daarmee meedingt naar de scriptieprijs. ‘Tien jaar geleden zou je als veganist gek worden verklaard,’ glimlacht Kasteleyn. ‘Nu is het een trend. Omdat het zo nieuw is mist er alleen wel degelijk onderzoek naar de gevolgen op de gezondheid.’

 

Gijsen knikt beamend. ‘De vraag blijft natuurlijk of je door veganistisch te eten niet bepaalde tekorten in nutriënten creëert. Onze conclusie is dat daar nog niet genoeg onderzoek naar is. Als veganist kun je zeker gezond blijven, maar je moet je wel bewust zijn van wat je eet. Je kan niet elke dag rijst en groenten eten. Bepaalde nutriënten zijn ook nog eens afhankelijk van anderen. Kalium, bijvoorbeeld, wordt sneller opgenomen als je sinaasappelsap drinkt dan met een kopje koffie.’

‘Veganisme is de trend van het moment’

Kruisbestuiving

‘Veganisme is de trend van het moment,’ vertelt Lenno Munnikes, opleidingsmanager van de opleiding voeding & diëtiek en medeorganisator van het evenement. ‘Vorig jaar werd er veel met lokaal geproduceerde producten gewerkt; het jaar daarvoor lag de focus heel erg op eetbare insecten. Dit jaar is het vooral veganistisch. Het mooie is dat dit evenement ook voor een kruisbestuiving zorgt. Je ziet dat eerste- en vierdejaars anders naar dezelfde vraagstukken kijken – zo is Smaak! een goede mix van innovativiteit en een kritische blik.’

 

De scriptieposterprijs ging aan het eind van de dag naar Elke Weener en Iris Caron, voor een scriptie over hoe patiënten met een dwarslaesie hun gewicht op peil kunnen houden. De snackprijs ging naar het team Snackaron voor hun hartige groentemacaron.

Lees meer over