Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Teska Overbeeke (UvA)
actueel

Studentenraad voor studentenstop bij kunstmatige intelligentie

Henk Strikkers,
28 juni 2017 - 16:43

De Centrale Studentenraad (CSR) van de UvA heeft vandaag een positief advies gegeven over het instellen van een studentenstop bij de studie kunstmatige intelligentie. Het aantal aanmeldingen voor die opleiding groeide de laatste jaren sterk.

Kunstmatige intelligentie is de vierde studie die dit voorjaar een numerus fixus aanvroeg en de eerste waarvoor de CSR in eerste instantie positief adviseerde. Bij psychologie werd pas de tweede aanvraag gefiatteerd en achter twee economiestudies staat nog een njet.

 

Het positieve advies is volgens studentenraadsvoorzitter Alex Tess Rutten grotendeels veroorzaakt doordat de facultaire studentenraad en de opleidingscommissie goed zijn betrokken bij het proces. De CSR ziet de numerus fixus als middel om ‘de uitzonderlijke groei’ te ‘beteugelen’. De studie is de laatste jaren sterk gegroeid en ook voor volgend jaar hebben weer 25 procent meer eerstejaars zich aangemeld in vergelijking met dit jaar.

 

Meer capaciteit creëren

De studentenraad is echter ook kritisch op bepaalde punten. Zo vreest de raad voor een afname van de diversiteit onder studenten en vindt de raad dat er snel werk gemaakt moet worden van het vergroten van het aantal afstudeerplekken, omdat ‘er een grote maatschappelijke vraag is naar afgestudeerden in kunstmatige intelligentie.’

 

De UvA kan nu een verzoek indienen bij het ministerie om de studentenstop in te stellen. Die zal, wanneer de minister deze goedkeurt, gelden vanaf het academisch jaar 2018/2019.